Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland

kunstnieuws

Kritische curatoren bij Stedelijk Amsterdam

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft twee curators-at-large benoemd: Yvette Mutumba en Adam Szymczyk. Van hen wordt een kritische blik verwacht op de verschillende aspecten van het museum: het programma, de collectie en het onderzoek. Het Stedelijk wil hiermee beter reageren op een veranderende wereld en onder meer Ôhet West-Europese modernisme overstijgenÕ. Mutumba heeft ruime ervaring opgedaan in de Duitse kunstwereld, onder andere bij de Bi‘nnale van Berlijn en in het Weltkulturen Museum in Frankfurt. Szymczyk was tien jaar directeur van de Kunsthalle Basel en bracht als artistiek directeur Documenta 14 naar Athene. Het Stedelijk Museum maakte aansluitend bekend een inhaalslag te willen maken als het gaat om werk van niet-Westerse kunstenaars in de collectie en in tentoonstellingen.

 

Anne Kremers is directeur van Fenix

Anne Kremers (1989) is per 1 juni benoemd tot directeur van Fenix in Rotterdam. In het historische havengebouw zal zij onder meer het Landverhuizersmuseum realiseren. Kremers was van 2013 tot 2017 de jongste museumdirecteur van Nederland, bij Villa Mondriaan in Winterswijk. De afgelopen jaren was ze in Hong Kong betrokken bij kunst- en designprojecten.

 

Singer Prijs 2020voor PŽpŽ GrŽgoire

PŽpŽ GrŽgoire is de winnaar van de Singer Prijs 2020. Deze oeuvreprijs wordt tweejaarlijks toegekend door de stichting Vrienden van Singer Laren. De zelf in Laren woonachtige GrŽgoire (1950, Teteringen) toont tot 29 november vijftig beelden in de museumtuin van Singer Laren.

 

Paul Huf Award 2020

De Spaanse fotografe Laia Abril (1986) is de winnaar van de Paul Huf Award 2020. Ze krijgt de prijs voor haar project The history of misogyny. De jury vindt Abrils gedrevenheid waarmee ze maatschappelijke onderwerpen als abortus en verkrachting onder de aandacht brengt, bewonderenswaardig en van belang voor iedereen. De prijs bestaat uit 20.000 euro en een tentoonstelling in Foam in Amsterdam, komend najaar.

 

Art Rocks meer in 2020

Komend najaar is voor de vijfde keer de muziekcompetitie Art Rocks in de musea. Muzikanten laten zich daarbij inspireren door een kunstwerk. Deze keer doen er maar liefst vijftien musea mee (vorige keer, in 2018, nog zeven), zoals het Van Gogh Museum, het Drents Museum, Bonnefanten en het Zeeuws Museum. Ook Museum Boijmans Van Beuningen, dat gesloten is wegens verbouwing, is toch van de partij. Tussen 28 augustus en 1 november kunnen muzikanten een nummer inzenden. In het najaar beginnen de voorrondes in de musea. Zangeres Kovacs en rapper Yousef ÔSefÕ Gnaoui zijn ambassadeurs van Art Rocks. Ze hebben elk een track bij een kunstwerk gemaakt, dat eind augustus gelanceerd wordt.

 

Meisje met de parel had wimpers en een gordijn

Twee jaar geleden begon het Mauritshuis in Den Haag een onderzoek naar het Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Nu blijkt dat ze wimpers heeft gehad en een gordijn in de achtergrond. Onder meer door verkleuring van de verf zijn deze details met het blote oog niet meer zichtbaar. Opvallend is ook, dat in de hoofddoek ÔovervloedigÕ veel ultramarijn gebruikt is, een zeer kostbaar pigment. Wie het meisje precies was, is niet te achterhalen. Waarschijnlijk was het schilderij Ð ondanks de dure kleurstof Ð een studie van een ÔtronieÕ Ð een bepaald type of karakter; in dit geval een meisje met een oosterse tulband en een grote parel.

 

Noord-Brabant wil Van Gogh Nationaal Park

Er is een plan om een gebied in het midden van Brabant aan te wijzen als Van Gogh Nationaal Park. In die regio zijn veertig erfgoedlocaties die met Vincent van Gogh te maken hebben. In combinatie met het omringende landschap en de economische structuur zal het park niet alleen voor meer cultuurtoerisme zorgen, maar tevens een meerwaarde geven aan de natuur en het bedrijfsleven. In september moet het plan concreter worden.

 

MuseumDepotShop gaat internationaal

In april 2019 begon de Nederlandse nonprofit-organisatie MuseumDepotShop met de verkoop van museale objecten. Het gaat vaak om voorwerpen die door musea worden afgestoten en zo bij particulieren een tweede leven kunnen krijgen. Momenteel zijn bijna twintig Nederlandse musea aangesloten bij het online platform. Na een succesvol eerste jaar wil MuseumDepotShop zich allengs op de internationale markt gaan richten. In 2021 te beginnen met Groot-Brittanni‘ en vervolgens in Duitsland. 

 

Exposeer in kleinste museum van Nederland

Het zou het kleinste museum van Nederland zijn (en misschien ter wereld): het Small Museum, aan de voorgevel van de Amsterdamse popzaal Paradiso, een voormalige kerk. Het museumpje huist in een van de gevelkastjes, waar vroeger de mededelingen van de Vrije Gemeente in hingen. Het is omgebouwd tot expositieruimtetje, compleet met parketvloertje en achterwandje in Rijksmuseum-grijs. Paradiso roept voor het Small Museum kunstenaars op te reflecteren op de vraag ÔWat maakt het leven de moeite waardÕ (naar de tv-serie Van de schoonheid en de troost (2000) van Wim Kayzer). Aanmelden t/m 9 juli via www.thesmallmuseum.nl 

 

Veeteeltmuseum gaat bij Landbouwmuseum

Het Fries Landbouwmuseum en het Nationaal Veeteeltmuseum gaan samen verder. Het NVM in Beers moest op zoek naar een nieuwe locatie of samenwerking. Dit heeft geresulteerd in het samengaan met het FLM in Leeuwarden. Daar zullen beide collecties volgend jaar samenkomen. Het FLM krijgt hiermee een interessante aanvulling op het onderdeel veehouderij. Daarnaast bezit het NVM een fraaie kunstcollectie. Een opvallend topstuk is de kop van Sunny Boy, geboren in Friesland. Deze fokstier heeft bijna twee miljoen nakomelingen; de kampioen komt nu weer ÔthuisÕ.

 

Ansuya Blom ontvangt Dr. A.H. Heinekenprijs

De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020 is toegekend aan de Amsterdamse kunstenares Ansuya Blom (1956, Groningen). De internationale jury noemt haar werk intiem, ge‘ngageerd en po‘tisch. De tweejaarlijkse Heinekenprijs is de grootste particuliere beeldende kunstprijs van Nederland. Er is 100.000 euro aan verbonden, onder meer voor een publicatie en/of tentoonstelling. Vanwege de maatregelen rond het corona-virus, is nog niet bekend wanneer de uitreiking is.

 

World Press Photo 2020

De Japanse fotograaf Yasuyoshi Chiba heeft de World Press Photo 2020 gewonnen, met een foto van demonstraties in Soedan. Tijdens een vreedzaam protest tegen dictator Omar al-Bashir draagt een demonstrant met veel emotie een gedicht voor, terwijl hij wordt belicht door mobiele telefoons. De fotoÕs van World Press worden de komende tijd in 45 landen ge‘xposeerd, te beginnen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam (t/m 29 november). Ook in: Afrika Museum, Berg en Dal (t/m 31 december, 17 Afrikaanse fotografen); Grote Kerk, Alkmaar en Beeld en Geluid, Den Haag (beide 17 juli t/m 30 augustus) en Groningen, Synagoge (najaar).

 

Drie Zilveren Anjers

De Zilveren Anjer is toegekend aan drie vrijwilligers, die actief zijn in de culturele sector: Kees Bos is journalist en Ôcartograaf van ZeelandÕ en publiceerde een aantal bijzondere landschapsatlassen van Walcheren en de Oosterschelde. Albert Haar is ÔaanjagerÕ van de Drentse cultuur en was onder meer conservator van het C+B Museum (Cuby + Blizzards) in Grolloo. Els Blokker is een moderne mecenas in de muziek en beeldende kunst. Zo schonk ze de kunstverzameling die ze met haar man Jaap Blokker opbouwde, aan het Singer Museum in Laren. Dankzij Blokker wordt bij het museum de nieuwe Nardinc-vleugel gebouwd, die naar verwachting eind dit jaar opent.

 

Doetinchem: Uitleen wordt Stadsgalerie

Afgelopen voorjaar is de Kunstuitleen Doetinchem gestopt met haar activiteiten. Daarvoor in de plaats is de Stadsgalerie gekomen. Die functioneert nu als platform voor regionale kunstenaars. Daarbij wordt regelmatig de koppeling gezocht met de exposities in het Stadsmuseum, waar de Stadsgalerie organisatorisch onder valt. De leden van de voormalige Kunstuitleen zijn overgedragen aan Kunst of Art in Laag-Keppel en Zutphen. De Stadsgalerie en Stadsmuseum Doetinchem zijn vanaf 2 juli open.

 

Eerste museum voor nieuwe media: Nxt

Op 29 augustus opent in Amsterdam-Noord het Nxt Museum. Het is het eerste museum in Nederland voor nieuwe-mediakunst. Waar musea steeds vaker interactieve tentoonstellingen bieden, wil Nxt Museum de pionier zijn op dat gebied middels onderwerpen omtrent mens en technologie, grootschalige kunstinstallaties en samenwerkingen tussen kunstenaars, ontwerpers, technici, musici en wetenschappers. Het museum opent met Shifting proximities, een tentoonstelling vol zintuiglijke installaties en interactie. Zie www.nxtmuseum.com

 

David Bade herstelt verbrande sculptuur

Het beeld Babyblauw past bij jou in Heerlen is tijdens de jaarwisseling ten prooi gevallen aan vuurwerkvandalisme. David Bade maakte de sculptuur in 2016 in samenwerking met bewoners van de wijk Rennemig. De kunstenaar gaat het beeld nu in overleg met de buurtbewoners herstellen. Bade wil de brandschade zichtbaar houden en met deze restauratie Ôhet destructieve omzetten in iets positiefsÕ. Komend najaar begint Bade aan nieuwe projecten in Heerlen, waarbij hij jong, creatief talent zoekt en groepsportretten van verenigingen gaat maken.

 

75 bomen op dak van het Depot in Rotterdam

In april zijn 75 bomen geplaatst bovenop het Depot in Rotterdam. Hier komt op 35 meter hoogte een daktuin met restaurant. Het opvallende, spiegelende gebouw in het Museumpark zal het eerste publiek toegankelijke museumdepot worden, met ruim 151.000 kunstwerken van het Museum Boijmans Van Beuningen en ook uit andere collecties. Het Depot is over ruim een jaar klaar. Maar eind september krijgen Rotterdammers al de gelegenheid het lege gebouw te bekijken.

 

Thema Kunstmaand Ameland: Langzaam

Het thema voor de komende Kunstmaand Ameland in november is L a n g z a a m. Tegenover Ôeen wereld die schreeuwt: Tijd is geld!Õ stelt de organisatie voor de wereld eens te vertragen. Artistiek leider van Kunstmaand 2020 is de Haagse kunstenares Annica Delfos. Zij komt oorspronkelijk uit Zweden en heeft voor het onderdeel Nordic-Art Connection een aantal Zweedse kunstenaars benaderd. Samen met tal van Nederlandse kunstenaars verzorgen zij allerlei binnen- en buitenexposities, verspreid over het eiland.

 

Xavier Hufkens opent derde galerie in Brussel

Xavier Hufkens opende in 1987 zijn galerie voor hedendaagse kunst in Brussel. Daar toonde hij bijvoorbeeld voor het eerst werk van de Britse beeldhouwer Antony Gormley. In 1992 verhuisde Hufkens naar de Sint Jorisstraat 6 in Brussel. In 2013 opende hij een tweede galerie in de zelfde straat (no. 107). Onlangs, op 18 juni, heeft de galeriehouder een derde ruimte geopend, aan de Van Eyckstraat 44. Hufkens overwoog een vestiging in het buitenland, maar wilde de culturele dynamiek in Brussel versterken en daar zijn kunstenaars nieuwe mogelijkheden bieden. De galerie behartigt onder meer kunst van Louise Bourgeois, Willem de Kooning, Robert Mapplethorpe en Alice Neel.

 

ÔHet geheim van de meesterÕ wint tv-prijs

Het televisieprogramma Het geheim van de meester heeft in New York een van de TV & Film Awards gewonnen. In de categorie The Arts werd een aflevering over een schilderij van William Turner beloond met goud. In de tv-serie reconstrueerde een team onder leiding van Jasper KrabbŽ en met restauratrice Charlotte Caspers telkens een bekend kunstwerk uit een Nederlands museum.

 

Foam weer bij Unseen Fotografiebeurs

Unseen gaat intensief samenwerken met Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Unseen ging eerder dit jaar failliet. Omdat Art Rotterdam samen met andere organisaties het management overnam, kon de beurs blijven bestaan. Foam was negen jaar geleden een van de medeoprichters van Unseen en was er tot 2016 mee verbonden. Nu gaat Foam voor de fotobeurs een podium cre‘ren voor de laatste ontwikkelingen binnen de internationale fotografie, talenten presenteren en lezingen organiseren. De volgende Unseen staat gepland voor 18 t/m 20 september.

 

Egbert Modderman wint BP Award in Londen

De Groningse kunstenaar Egbert Modderman (1989) heeft de BP Young Artist Award 2020 gewonnen. Deze prijs is ingesteld door The National Portrait Gallery in Londen. Het is de eerste keer dat deze internationaal hoog aangeschreven young artist award naar een Nederlandse kunstenaar gaat. Moddermans schilderijen zijn onder meer te zien in de Martinikerk in Groningen (7 werken van barmhartigheid) en bij galerie Bonnard in Nuenen.

 

Overgeverfde spijker terug in Hals Museum

Drie jaar geleden heeft een medewerker van het Frans Hals Museum tijdens het aanstippen van vlekken op de muur per ongeluk een kunstwerk overgeschilderd. Dit was tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling Humor Ð 101 jaar lachen om kunst.  Het ging om Portret of the nail behind the canvas van Bas van Wieringen. Het doekje van 10 bij 10 centimeter met een levensecht lijkende spijker trok toen veel belangstelling. Na drie jaar heeft Van Wieringen besloten het schilderijtje aan het Frans Hals Museum te schenken. Het blijft daar voorlopig in depot.

 

Eye Art & Film

Prize Kahlil Joseph is uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2020. De Amerikaanse filmmaker is onder meer bekend van videoclips voor BeyoncŽ en Kendrick Lamar. Daarnaast maakt hij grote video-installaties op het grensvlak van cinema, kunst, mode en muziek, waarin hij de Afro-Amerikaanse cultuur onderzoekt en politiek commentaar geeft. Ook is hij artistiek directeur van The Underground Museum in Los Angeles. Kahlil Joseph ontvangt 25.000 euro om nieuw werk te cre‘ren.

 

Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Eind maart is in een schilderij van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren. Het gaat om Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen (1884) dat in bruikleen was van het Groninger Museum. In april vertoonde de politie bewakingsbeelden in het tv-programma Opsporing verzocht. Daar zijn tachtig tips op binnengekomen.

 

Stedelijk eert Ulay met tentoonstelling in najaar

In maart is de Duits-Nederlandse kunstenaar Ulay (76) overleden. Hij is bekend van zijn jarenlange samenwerking met zijn toenmalige partner Marina Abramovic. Ulay (Frank Uwe Laysiepen) was een pionier van de performancekunst en body art en werkte op het snijvlak van fotografie en conceptuele kunst. Het Stedelijk Museum in Amsterdam bereidde al een solotentoonstelling voor samen met Ulay, die ernstig ziek was. De expositie Ulay was here opent in november.