kunstnieuws

Jan Cremer ontvangt 

 

Banninck Cocq Penning 
Schrijver en schilder Jan Cremer (80) heeft de Frans Banninck Cocq Penning ontvangen. Deze Amsterdamse onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de hoofdstad. In Amstelveen, in Museum JAN, is tot 25 oktober de expositie Cremer - Noordwaarts 2010-2020 met een grote selectie van zijn monumentale zeegezichten. 

 

Atelierweekend


Vanwege corona is de zomer-editie van het jaarlijkse atelierweekend uitgesteld naar zaterdag 5 en zondag 6 september. Kijk op www.landelijkatlierweekend.nl welke kunstenaars hun atelierdeuren openstellen voor bezoek.

 

Griezelen in SRV-wagen


Hij gaat weer rijden: de SRV-wagen van VHDG in Leeuwarden. In deze zesde editie zit de Poolse kunstenaar Horacy Muszynski aan het stuur. Vanaf 30 augustus gaat hij zes weken lang het Waddengebied ontdekken in zijn atelier op wielen. De filmmaker wil een experimentele horrorfilm maken in de stijl van cult B-films: gruwelijk Žn grappig. Muszynski zoekt daarvoor naar Friese griezelverhalen en paranormale verschijnselen. Het resultaat van de SRV-reis is vanaf 24 oktober te zien in Kunstruimte H47 in Leeuwarden.

 

Street art of the year


Dit jaar kan voor het eerst gekozen worden voor Street art of the year. Straatkun-stenaars kunnen hun werk of een foto ervan tot 31 oktober uploaden op de site:
www.streetartoftheyear.com. Een internationale jury met straatkunstexperts bepaalt in november de winnaars in zes categorie‘n. Ook zal het publiek twee publiekswinnaars kunnen kiezen.

 

Deirdre Carasso van 

 

Schiedam naar Utrecht
Deirdre Carasso vertrekt als directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Half december volgt ze directeur Ton van Vlimmeren op bij de Bibliotheek Utrecht. In bijna vijf jaar heeft Carasso het Schiedamse museum dat in moeilijkheden verkeerde weer op de kaart gezet. De organisatie is financieel weer gezond, het bezoekersaantal verdubbelde en het stedelijke museum kreeg meer landelijke bekendheid.

 

Van Achterberghprijs 

 

voor Babs Haenen
De Van Achterberghprijs 2020 is toegekend aan Babs Haenen (Amsterdam, 1948). De tweejaarlijkse prijs (€ 15.000,-) wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de keramische kunst in Nederland. Volgens de jury is het werk van Haenen Ôvirtuoos, verfijnd, monumentaal en po‘tisch, waarmee ze aan de top van de internationale keramische kunst staatÕ. Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden wijdt een overzichtstentoonstelling aan haar veelzijdige keramiek (5 september t/m 3 januari).

 

Geheim van de Meester 

 

volgend jaar terug op tv
Het tv-programma Het geheim van de Meester start begin volgend jaar met een nieuw seizoen. In de serie reconstrueren vier experts de werken van Nederlands grootste kunstenaars. Het team is deels vernieuwd, met kunstenaar Lisa Wiersma en materiaaldeskundige Thijs Hagendijk. In het Grachtenmuseum in Amsterdam is momenteel een expositie met daarin 22 reconstructies uit de eerdere afleveringen.

 

Oost/West in Maand 

 

van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Oost/West, een breed onderwerp, vari‘rend van kruistochten tot slavenhandel en van Koude Oorlog tot globalisering. 
Op de site www.maandvandegeschiedenis.nl is een overzicht van de musea, die hier aandacht aan besteden. Daar zijn ook links naar internationale musea, die vanwege corona dicht blijven, maar wel digitaal te bezoeken zijn.

 

BIG ART: grootse kunst 

 

op grootse afstand
Van 1 tot en met 4 oktober is de vijfde editie van BIG ART op het industri‘le Hembrugterrein in Zaanstad, onder de rook van Amsterdam. De vijf enorme hallen bieden ruimte aan kunstwerken van formaat: van monumentale installaties tot XL-muurschilderingen. Te bezichtigen op grote afstand, en toch zeer toegankelijk.

 

Implosie in Antwerpen


De Coppejans Gallery in Antwerpen is bezig met de tentoonstellingsserie Packed & boxed, over ÔingepakteÕ kunst. Tot 5 september is er een groepstentoonstelling met werk van bijvoorbeeld Joseph Beuys en Christo. Vanaf 11 september volgt een solo van Ewerdt Hilgemann. In het Kršller-MŸller Museum is tot 1 november een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar, die bijvoorbeeld metalen constructies vacuŸm laat zuigen, en ze zo laat imploderen. Tijdens de tentoonstelling in Antwerpen zal hij op het Falconplein ook een implosie realiseren van een manshoge kubus (datum volgt nog op www.coppejansgallery.be). Parts Project in Den Haag toont vanaf 6 september eveneens werk van Hilgemann, in dialoog met schilderijen van Diet Sayler.

 

Kunstcentrum Witte de

 

With tijdelijk naamloos
Witte de With in Rotterdam heeft de naam van het kunstcentrum ingetrokken en verwijdert die ook van gevel, briefpapier en sociale media. De cultuurinstelling werd dertig jaar geleden bij oprichting genoemd naar de straat waarin zij gevestigd is. Drie jaar geleden werd al aangekondigd, dat de naam veranderd zou worden. Afgelopen juni werd het pand beklad door de actiegroep Helden van Nooit, die de VOC-vlootvoogd Witte Cornelisz. de With (1599-1658) een Ôonterechte heldÕ vindt. Het kunstcentrum heeft de website veranderd in Ôfkawdw.nlÕ (formerly known as wdw) en organiseert een reeks fora en een enqute over een nieuwe naam. Die wordt bekend gemaakt op 27 januari, precies 31 jaar na opening van het instituut.

 

Eerste tekening van 

 

slavenschip ontdekt
Tijdens onderzoek voor de tentoonstelling Amsterdammers en slavernij in het Stadsarchief Amsterdam is de eerste tekening van een Nederlands slavenschip ontdekt. Het gaat om een prent van Hendrik de Leth, met daarop de Beeckesteyn, destijds een schip van de West Indische Compagnie. De tekening is tot 11 oktober te zien in het Stadsarchief. In de tentoonstelling is het leven van 13 verschillende Amsterdammers te volgen, van slaafgemaakten tot slavenhandelaren.

 

Els van der Plas wordt 

 

directeur Bonnefanten
Els van der Plas wordt per 1 november de nieuwe zakelijk directeur van het Bonnefanten in Maastricht, naast artistiek directeur Stijn Huijts. Kunsthistorica Van der Plas was sinds 2012 directeur bij Nationale Opera & Ballet en daarvoor van de Gate Foundation en het Prins Claus Fonds. Zij volgt Sandra Holtjer op, die bestuurder is geworden bij Limburgs Voortgezet Onderwijs.

 

Keith Haring breekt 

 

bezoekersrecord Bozar
De overzichtstentoonstelling van Keith Haring in het Brusselse Bozar/Paleis voor Schone Kunsten heeft 180.000 bezoekers getrokken. Een nieuw record voor het museum, zelfs ondanks een tijdelijke sluiting en beperkte toegang wegens corona. De massale belangstelling onderstreept een van de mottoÕs van Haring: ÔArt is for everybodyÕ. De rondreizende tentoonstelling is tot 29 november in Museum Folkwang in Essen. 

 

V2-raket met zaden 

 

reist door Nederland
De Groningse kunstenaar Jos Volkers bouwde Õs werelds grootste zadenbom. Deze Ôbioremediating missileÕ van 14 meter heeft de vorm van een V2-raket en is gevuld met zaden, sporen en voedingsstoffen. De bom staat symbool voor de staat van de wereld en verwijst naar de ecologische crisis, technologie, oorlog en de rol van de mens. Het opvallende kunstobject staat tot 8 september bij Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam. Daarna reist de raket door naar het Gogbot Festival in Enschede (10 tot 13 september). Vervolgens is de zadenbom onderdeel van de offici‘le heropening van kunstruimte MOBi op het Suikerunieterrein in Groningen (datum tba).

 

Amsterdamprijs in ieder 

 

geval voor Jennifer Tee
Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst heeft de nominaties bekendgemaakt voor de Amsterdamprijs. In de categorie Ôbewezen kwaliteitÕ is ŽŽn genomineerde: Jennifer Tee (1973, Arnhem). Zij is dus automatisch winnaar. De jury is onder de indruk van haar kwaliteit en positie op zowel Amsterdams als internationaal niveau. Alle winnaars worden op 26 oktober gepresenteerd. Aan de prijs is 35.000 euro verbonden. Jennifer Tee heeft momenteel met Falling feathers een soloshow in Keramiek Museum Prinssenhof in Leeuwarden (t/m 3 januari).

 

Ontwerp zelf sokken of

 

sjaal in Textielmuseum
Vanaf 26 september kan de bezoeker aan het Textielmuseum in Tilburg zijn/haar eigen designer-sokken of sjaals laten breien. Ontwerper Bertjan Pot ontwikkelde een digitaal programma, waarmee binnen een basisontwerp vooral met kleur gewerkt kan worden. Het museum richt daarbij het vizier op de toekomst van mode: fashion on demand, duurzame garens en lokale productie zonder restafval. Reserveren van de breimachine in de Design Studio kan vanaf 1 september via textielmuseum.nl

 

Open Monumentendag


In het weekend van 12 en 13 september is het weer Open Monumentendag. Het jaarlijkse evenement waarbij vele honderden gebouwen te bezichtigen zijn, vindt dit jaar vanwege corona in aangepaste vorm plaats. Sommige monumenten kunnen hun deuren daadwerkelijk openen, andere doen dat digitaal. De organisatie raadt aan altijd vooraf de website te checken: www.openmonumentendag.nl

 

Unseen toch afgelast


De fotobeurs Unseen die eind september zou plaatsvinden in Amsterdam, gaat alsnog niet door. Met name internationale galerie‘n zegden hun deelname af, omdat in diverse landen het coronavirus toch weer opleefde. Daarom twijfelden de participanten aan de haalbaarheid van de internationale fotobeurs. Unseen werd begin dit jaar gered van faillissement door de overname door Art Rotterdam. Daar kwamen veel positieve reacties op. De volgende editie van Unseen staat nu gepland voor september 2021.