docid 6FCD94C9C5B2F213C12583760044DAFB
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

Laatste, ruimere kans om Da Vinci nog te zien
Al meer dan 65.000 liefhebbers zijn er in twee maanden afgekomen op de tentoonstelling Leonardo da Vinci in het Teylers Museum. Het Haarlemse museum komt daarmee op een jaarrecord van zoÕn 177.000 bezoekers. Om zoveel mogelijk belangstellenden nog de kans te geven de tekeningen van Da Vinci te bekijken, is Teylers van 27 december t/m 6 januari langer open, tot 20.00 uur (31/12 en 1/1 tot 18.00). Kaarten zijn alleen online te verkrijgen; dat biedt tevens de mogelijkheid voor een voordelig combiticket met het Frans Hals Museum.

Tour Aaf Brandt Corstius bij Rembrandt & Saskia
Columniste en schrijfster Aaf Brandt Corstius heeft een audiotour ingesproken voor de tentoonstelling Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in het Fries Museum in Leeuwarden. Met de reeds geopende tentoonstelling geeft het museum het startsein voor het Rembrandt-jaar 2019 waarbij op verschillende locaties in het land tentoonstellingen en activiteiten plaatsvinden. In het Fries Museum vormen Rembrandt van Rijn en Saskia Uylenburgh de rode draad in een tentoonstelling over het society-huwelijk in de 17de eeuw (t/m 17 maart).

Jongste directeur naar Escher in het Paleis
Judith Kadee (26), de jongste museumdirecteur van Nederland, verlaat museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Per 1 januari is zij conservator van Escher in het Paleis in Den Haag. Kadee begon in Villa Mondriaan als lid van de junior-directie en was twee jaar directeur. Het museum zoekt eerst onder andere voormalige junior-directeuren naar een opvolger.

Museum Jan Cunen is het mooiste van Oss
Museum Jan Cunnen mag zich het mooiste gebouw van Oss noemen. De renovatie en uitbreiding van de neoclassicistische stadsvilla, uitgevoerd door architect Kees Versluis, werd door een vakjury geprezen om de balans tussen oud en nieuw.

Beetje anders museum LAM in Lisse geopend
In Lisse is het nieuwe museum LAM geopend. Het Lisser Art Museum Ð gelegen tegenover de Keuekenhof Ð richt zich op het hele gezin met kunst rond het thema voedsel. Het opvallende gebouw, met veel daglicht en aandacht voor de omringende natuur, was voor opening al genomineerd voor de architectuurprijs Publiek Gebouw. LAM doet het een beetje anders dan andere musea: het heeft geen vaste openingstijden, tickets en mogelijke toegangsdata zijn enkel via internet verkrijgbaar en als optimale kunstbeleving wordt een verblijf van 45 minuten voldoende geacht.
www.lamlisse.nl

Kunstenaar van het jaar
Claudy Jongstra (1963, Roermond) is uitgeroepen tot Kunstenaar van het Jaar 2019. Zij maakt installaties van vilt. In het Friese Spannum heeft ze een tuin voor plantaardige kleurstoffen en een kudde met Drentse heideschapen voor de wol. Haar kunst is op vele plekken in de wereld tentoongesteld. Het Talent van het Jaar is Jurre Blom uit Maastricht. Beeldhouwer Eddy Roos uit Uithuizen werd Briljanten Kunstenaar van het Jaar. Verder mag Eindhoven zich Kunststad van het Jaar noemen.

Kunstloc Brabant op nieuwe locatie in Tilburg
Afgelopen jaar fuseerden bkkc en Kunstbalie tot Kunstloc Brabant. De organisatie is vanaf 1 januari gevestigd op de nieuwe locatie LocHal aan de Burgemeester Broxlaan 100, achter het station van Tilburg, samen met Bibliotheek Midden-Brabant en Brabant C. De feestelijke opening is in het weekend van 24 t/m 27 januari. Vanaf 11 januari is er al de expositie Wobbyaanland van het Tilburgse kunstenaarsinitiatief
Wobby.club: eigenzinnige kunst met een rauw randje van onder anderen Wayne Horse en Koen Taselaar.

Duitse Vredesprijs voor Fotografie in OsnabrŸck
De stad Ð Friedensstadt Ð OsnabrŸck en de Felix Schoeller Group hebben de Deutschen Friedenspreis fŸr Fotografie in het leven geroepen. De prijs met het thema ÔVredeÕ richt zich op internationale, professionele fotografen. Er is 10.000 euro aan verbonden. Aanmelden kan tot 31 mei. Op 20 oktober opent een tentoonstelling met de genomineerden in het Museumsquartier OsnabrŸck.

National Gallery geopend in Amersfoort
Kunstenares Juane Xue heeft in Amersfoort een nieuwe galerie geopend: National Gallery The Netherlands. Deze is gevestigd in een opvallend, kristalvormig en kleurrijk gebouw aan de Heiligenbergerweg 171. Momenteel is er met de expositie 100 times Juane Xue een overzicht te zien van haar eigen werk uit de afgelopen 40 jaar. Xue is vooral bekend vanwege haar schilderijen met het thema Ôverlaten tafelsÕ. In de toekomst worden ook beelden en schilderijen van andere kunstenaars ge‘xposeerd.

Keep an Eye Fotoprijs
Marvel Harris heeft de Keep an Eye Fotovakschool Grant ontvangen. Deze stimuleringsprijs is met een bedrag van 10.000 euro een van de grootste fotografieprijzen van Nederland. Harris kreeg daarbovenop ook de publieksprijs (1.250 euro). In zijn project Inner journey legt hij zijn transitie van vrouw naar man vast in een reeks soms confronterende zelfportretten. Andere prijswinnaars zijn Maryam Yazdani
(€ 2.500,-) en Ilse Jutstra (€ 1.250,-).

ZomerExpo: Europa
Het thema van de tweejaarlijkse ZomerExpo is deze keer Europa. Aanmelden kan tot 15 maart en is open voor iedereen. De kunstwerken worden anoniem beoordeeld. Vanaf deze editie is de eerste selectie digitaal. De tweede selectie vindt plaats tijdens een grote ZomerExpo-Opstelling in Amsterdam en Heino/Wijhe. De uiteindelijke ZomerExpo 2019 is van 25 mei t/m 1 september in de twee locaties van Museum De Fundatie, in Zwolle en in Heino/Wijhe (daar ook buitenbeelden).

Boijmans bij de buren
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat komende zomer dicht voor een renovatie van zeven jaar. Om de collectie zichtbaar te houden zullen kunstwerken te zien zijn in acht andere musea, zoals het Chabot Museum, Museum Rotterdam en Stedelijk Schiedam. De eerste ÔBoijmans bij de BurenÕ opent op 9 februari in de Kunsthal: Picasso op papier. Boijmans Van Beuningen sluit op 14 januari al de eerste zaal, maar presenteert nog twee grote exposities over Bauhaus en Co Westerik (9/2 t/m 26/5). Ondertussen zijn de eerste contouren van het Depot Boijmans Van Beuningen zichtbaar. Dit wordt het eerste kunstdepot dat toegankelijk is voor publiek. Eind 2020 gaat het open.

Nu ook publieksprijs bij Zilveren Camera
Dit jaar kan het publiek voor het eerst stemmen op zijn favoriete foto bij de Zilveren Camera. De stichting werkt daarbij samen met CameraNU.nl. Een jury, bestaande uit Birgit Donker (directeur Nederlands Fotomuseum), Sanne Donders (fotograaf) en Humberto Tan (presentator), maakt een voorselectie waar het publiek vanaf 23 januari zowel online als tijdens de tentoonstelling in Museum Hilversum op kan stemmen. Fotografen kunnen hun werk tot 3 januari insturen. De Zilveren Camera bestaat 70 jaar. Dat wordt groots gevierd op 1 februari, wanneer ook de opening is van de expositie in Museum Hilversum.

EŽn ticket voor acht musea in regio Aken
Sinds een jaar bieden acht musea in de regio van Aken een combi-ticket aan voor 12 euro. Inmiddels zijn er al vele honderden van verkocht. De organisatie wil hier in 2020 nog meer musea aan toevoegen om daarmee ook de samenwerking onderling te vergroten. Het gaat onder meer om het Leopold Hoesch Museum in DŸren, het Ikob in Eupen (B.), Kunsthaus NRW KornelimŸnster en het Ludwig Forum in Aken, dat onlangs is uitgeroepen tot Museum van het Jaar in Duitsland.

Nieuw Design Museum Dedel in Den Haag
Medio 2019 opent in Den Haag het Design Museum Dedel. Het richt zich met name op reclame en vormgeving. In zeven zalen is een voortdurend overzicht van 100 jaar reclame (1880-1980). Daarnaast komen er wisseltentoonstellingen. De naam van het museum aan de Prinsegracht is ontleend aan het monumentale Huis Dedel, waarin het gevestigd is. Met zijn rijk gedecoreerde interieurs in rococo-stijl is het pand van zichzelf al een bezienswaardigheid.

Van den Brandeler-prijs voor Museum BelvŽdre
Museum BelvŽdre in Heerenveen heeft de eerste Agnes van den Brandeler-prijs ontvangen. Deze nieuwe prijs is bestemd voor middelgrote musea. Er is een bedrag van 50.000 euro aan verbonden, bedoeld voor een project om een kunstenaar (geboren voor 1978) die nog weinig aandacht heeft gehad, uitgebreid te belichten. Museum BelvŽdre wijdt het bedrag aan een tentoonstelling, boek en symposium rond de Rotterdamse kunstenaar Olphaert den Otter, in het najaar van 2020.

Project Rembrandt
Begin februari begint het nieuwe televisieprogramma Project Rembrandt. In acht afleveringen wordt gezocht naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland. Via opdrachten treden de deelnemers in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Annechien Steenhuizen presenteert het programma.

Museum Arnhem popt up in Walburgiskerk
Museum Arnhem Ð dat sinds november 2017 wegens verbouwing gesloten is Ð heeft een nieuwe tijdelijke locatie gevonden in de Walburgiskerk. De kerk is enkele maanden geleden gekocht door vastgoedontwikkelaar Theo de Rijk, die er onder meer een cultuurhistorische trekpleister van wil maken. Museum Arnhem opent er rond maart een pop-up presentatieruimte voor actuele kunst.

Eerste foto-opdracht van Museum Arnhem
Museum Arnhem initieert de Museum Arnhem Foto-opdracht. Het museum wil er mee voor het voetlicht brengen, wat er in Arnhem speelt. Fotograaf Negin Zendegani is de eerste die de opdracht heeft gekregen, met als thema: ÔDe makers van Arnhem; kunstenaars, ontwerpers, creative writers en theatermakersÕ. De fotoÕs worden vanaf het voorjaar in de buitenlucht in het centrum van de stad tentoongesteld.

Nieuw museum in oud gymnasium Deventer
Het oude Hegius Gymnasium aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt herbestemd tot EICAS-museum (European Institute for Contemporary Art and Science). Kunst en wetenschap moeten samenkomen op deze plek voor onderzoek, leren en creatie. Uitgangspunt is de ZERO-collectie. Kunstenaars die onder meer worden genoemd zijn Armando, Jan Schoonhoven, Lu Xinjian en Eja Siepman van den Berg. EICAS opent medio 2020.

50 jaar Evert Thielen in twee exposities
Vanaf 3 februari wordt op twee locaties stilgestaan bij het 50-jarig kunstenaarsjubileum van Evert Thielen (1954), in zijn geboortestad Venlo. Het Limburgs Museum toont onder meer zijn complete serie enorme veelluiken en 115 kleinere schilderijen. Ook zal het plein voor het museum omgedoopt worden tot Thielenplein. Parallel hieraan organiseert Museum Van Bommel van Dam een tentoonstelling met tekeningen en schetsenen schetsen van Thielen. Dit vindt plaats in de toekomstige huisvesting van het musuem, het voormalig postkantoor aan de Keulsepoort, dat in 2020 verbouwd wordt. 50 jaar Thielen Ð de ogen van de meester is van 3 februari tot en met 5 mei.

Weer werk van Bosch terug in Den Bosch
Ruim twee jaar na de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie heeft het Noordbrabants museum opnieuw een belangrijk kunstwerk van Jeroen Bosch naar zijn geboortestad Õs-Hertogenbosch teruggehaald: De aanbidding der koningen, uit het Metropolitan in New York. Aan de hand van dit vroegste werk van Jeroen Bosch wordt zijn invloed op zijn leerlingen en navolgers belicht. De tentoonstelling Uit de stal duurt tot 10 maart.

Ontmoet alle Vermeers in virtuele expositie
Een tentoonstelling met alle 36 bekende werken van Vermeer is eigenlijk onmogelijk. Daarvoor zijn sommige schilderijen te kwetsbaar, en ontbreekt er ŽŽn (Het concert) dat ooit gestolen is. Google Arts & Culture heeft nu een virtuele tentoonstelling samengesteld, in samenwerking met de 18 instellingen in zeven landen, die werk van Vermeer bezitten. Via internet is in te zoomen op het werk van de Hollandse Meester, ondersteund door allerlei informatie. Meet Vermeer is te vinden op
artsandculture.google.com

Nog ŽŽn foto van Vincent van Gogh over
Lange tijd dacht men dat er twee fotoÕs van Vincent van Gogh bestaan. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat op een daarvan Van Goghs broer, Theo, staat afgebeeld. Het begon in 2014 met het tv-programma Fotostudio De Jong, waarin Wilfried de Jong juist een derde ÔVan Gogh-fotoÕ liet onderzoeken. Maar er bleek toen geen match met de twee bekende afbeeldingen. Tegelijk kwam aan het licht, dat de twee fotoÕs zelf ook niet matchen. Nader historisch en forensisch onderzoek gaf onlangs uitsluitsel.

Laatste exposities Stripmuseum Groningen
In het Stripmuseum in Groningen zijn de laatste exposities gestart, onder andere van Frans Le Roux, een van de initiatiefnemers van het enige Nederlandse Stripmuseum, dat 15 jaar geleden werd opgericht. Tot 2 maart zijn daarnaast tentoonstellingen van Willem Vleeshouwer, politieke tekenaar Albert Hahn en van schilderijen die gemaakt zijn door striptekenaars als HergŽ, Franquin en Marten Toonder. Het Stripmuseum gaat daarna op in Storyworld in het nieuwe Forum dat komend najaar open gaat.
Storyworld richt zich op strips, animaties en games.

Film ge•nspireerd op leven Gerhard Richter
Vanaf 24 januari draait in verschillende bioscopen de film Werk ohne autor. Het verhaal over de Oost-Duitse kunstenaar Kurt Barnert is voornamelijk ge•nspireerd op het leven van Gerhard Richter, een van de invloedrijkste naoorlogse kunstenaars in Duitsland. De film is geregisseerd door Florian Henckel von Donnersmarck, bekend van onder meer Das leben der Anderen.

Ruiterstandbeeld voor Weert eerst op reis
Beeldhouwer Jos Dirix heeft een ruiterstandbeeld gemaakt; het eerste van Limburg en het zevende van Nederland. Het gaat om Philips de Montmorency (Graaf van Horne, Heer van Weert) te paard. De staatsman De Montmorency (1524-1568) werd 450 jaar geleden in Brussel onthoofd. Daarom wordt het 2,60 meter hoge beeld begin 2019 in Brussel onthuld. Daarna reist het door naar andere plaatsen in Europa die iet betekenden in het leven van de graaf. Uiteindelijk krijgen ruiter en paard een vaste plek in Weert.

Kunsthal Gent open
Het Caermersklooster in Gent is sinds kort Kunsthal Gent. Het kunstcollectief Smoke & Dust en de atelierorganisatie Nucleo willen het voormalige klooster transformeren tot een dynamische ontmoetingsplek waar het publiek kan proeven van spannende en hedendaagse beeldende kunst. De Kunsthal is al geopend. Van 25 t/m 27 januari is het feestelijke openingsweekend. www.kunsthal.gent

Houden of herplaatsen?
Met de komst van een nieuw stadhuis in Zevenaar, gaat de gemeente de kunstcollectie opschonen. Tijdens de tentoonstelling Houden of herplaatsen? mogen de bezoekers stemmen op de werken die zij willen behouden voor de kerncollectie van de stad Zevenaar. De expositie is tot 3 maart in het Liemers Museum. Stemmen kan tot 27 januari. Voor de kunstwerken die overblijven wordt een andere bestemming gezocht of verkocht. De collectie bevat werk en reproducties van regionale kunstenaars en ook van Corneille, Els Amman en Jo van Dijk.

Ma Yansong ontwerpt uitzichtpunt Fenixloods
De Chinese architect Ma Yansong heeft een uitzichtpunt ontworpen voor de Fenixloods in Rotterdam. Aan deze historische havenloods gaat stichting Droom en Daad Ð met Wim Pijbes als directeur Ð een culturele invulling geven. Onder andere komt er een museum over landverhuizers, bijvoorbeeld die indertijd vanuit de Rotterdamse haven naar de Verenigde Staten vertrokken. Na 2020 begint de verbouwing hiervan. Een belangrijk onderdeel van Yansongs ontwerp is een theatrale trappartij die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt.


Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com