docid 2A384DB18A1B6EBEC12581C40024E1D1
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

Winnaar ets

De ets van Eddy Roos is gewonnen door mevrouw M. Bol uit Standdaarbuiten..Van harte gefeliciteerd!. De ets komt naar u toe..

Museale topstukken in Canon van Nederland

Verschillende musea in het land werken samen om met elkaar de geschiedenis van Nederland te laten zien. Het project begon met de tentoonstelling Canon van Nederland die eind september van start ging in het Nederlands Openluchtmuseum. In het verlengde hiervan plaatsen andere musea sinds eind oktober hun eigen iconische topstukken in de schijnwerpers. Bij het ter perse gaan van de KunstKrant was nog niet bekend om welke topstukken het gaat. Zie www.canonvannederland.nl

Geroofd Minerva-beeld na dertig jaar terug

Het beeld Minerva dat in 1985 in Amsterdam voor het Hiltonhotel gestolen werd, is weer te zien voor publiek. Via-via kwam het in 2007 in handen van een kunstverzamelaar. Toen die ontdekte dat het beeld dertig jaar geleden gestolen was, is een constructie bedacht, waarbij Minerva uiteindelijk in Amsterdam terug komt. Eerst is het tot 12 februari te zien in de expositie Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland in het Westfries Museum in Hoorn. In het voorjaar wordt het geplaatst op de kop van de Minervalaan in Amsterdam. In de tentoonstelling is ook ruim aandacht voor de vijf schilderijen, die uit het museum gestolen werden en in Oekraine teruggevonden zijn. Die zijn nu gerestaureerd.

Nijmeegse kunstroute in Waalsprong geopend

Met de performance Atlas van Bram Kuypers is de kunstroute Hof van HolLandArt in het Waalspronggebied bij Nijmegen geopend. De route gaat door het landschap van de toekomstige woonwijk Hof van Holland. Het beeld van Kuypers, van een graafmachine die zichzelf heeft ingegraven, is het zevende kunstwerk van het project. In totaal komen er tien werken, die minimaal vijf jaar in het gebied blijven.

Schoeller Photo Award

De Britse kunstenaar en filmmaker Matt Hulse heeft in Osnabruck de Felix Schoeller Photo Award 2017 gewonnen met de serie Sniper (scherpschutter). Daarbij maakt hij met een goedkoop mobieltje en een dito telelens vanaf een hoog standpunt foto’s van mensen. Dat de foto’s groezelig zijn en gemaakt in Azie – onder meer in Noord-Korea – dragen bij aan het ‘sniper’-effect. Hulse won niet alleen in de categorie Vrije fotografie (€ 2.000,-), maar ook de hoofdprijs (€ 10.000,-). Onder de prijswinnaars was ook de Drentse Saskia Boelsums, in de categorie Landschap/natuur. De foto’s van alle 150 deelnemers zijn nog tot 25 februari te zien in het Kulturgeschichtliches Museum in Osnabruck.

Studenten langer gratis in Groninger Museum

Vorig jaar stelde het Groninger Museum gratis entree in voor jongeren onder de 18 jaar en studenten. Het aantal jongere bezoekers is het afgelopen jaar met bijna 30 procent toegenomen. Aanvankelijk zou de regeling een jaar duren. Wegens succes verlengt het museum die tot 2020.

Revolutionair ontwerp in Russische Hermitage

Het Amsterdamse bureau Caspar Conijn heeft een ontwerp gemaakt voor de tentoonstelling 1917 - History was made here in het Winterpaleis van de Hermitage in Sint- Petersburg. Het is de eerste keer dat het Russische museum een buitenlands bureau vraagt een tentoonstelling te ontwerpen. Caspar Conijn geeft regelmatig vorm aan exposities in Nederlandse musea en had eerder dit jaar de tentoonstelling Romanovs & revolutie in de Amsterdamse Hermitage ontworpen. De directeur van het moedermuseum in Sint-Petersburg was tijdens zijn bezoek zo onder de indruk dat hij Caspar Conijn de uitzonderlijke opdracht gaf de tentoonstelling over de Oktoberrevolutie in Sint-Petersburg – tot 4 februari aldaar – te ontwerpen.

Ron Mandos steunt jonge kunstenaars

Galerie Ron Mandos vervult al tien jaar een voortrekkersrol in het ontdekken en ontwikkelen van nieuw artistiek talent. Met de jaarlijkse expositie Best of graduates toont de Amsterdamse galerie vaak de top van pas afgestudeerden van Nederlandse kunstacademies. Om die traditie voort te zetten is de Ron Mandos Young Blood Foundation in het leven geroepen. Het fonds garandeert niet alleen de continuering van de jaarlijkse expositie, maar biedt ook steun aan jonge kunstenaars in het begin van hun carriere. Tijdens de afgelopen Best of graduates ontving Martin Brandt de Ron Mandos Young Blood Award. De publieksprijs ging naar Joris Strouken. Ook werd in verband met fotobeurs Unseen de Ron Mandos Photo Talent Award uitgereikt aan Vytautas Kumza.

Uitgever CASE opent galerie in Rotterdam

De Japanse uitgeverij CASE is een galerie gestart in Rotterdam. De uitgeverij brengt sinds 2015 kunst- en fotografieboeken uit en wil in het verlengde daarvan de kunst en foto’s zelf ook presenteren. Eind september zijn in Tokyo en in Rotterdam de eerste galerieen geopend. Later volgen vestigingen in Seoul, Berlijn en Taipei. De eerste tentoonstelling in Rotterdam bevat foto’s van Chan Dick uit Hong Kong. Hij won in Azie al verschillende prijzen voor zijn bijzondere beelden van de brandweermannen in de Chai Wan Fire Station (t/m 19 november).

Van Gogh Museum op 1

Het Van Gogh in Amsterdam is het meest gewaardeerde museum van Europa. Dat blijkt uit een studie van de Rotterdamse Erasmus Universiteit, waarin de reputatie van de 18 beroemdste kunstmusea in de wereld is onderzocht. Op de tweede plaats staat het Louvre in Parijs en derde is het Rijksmuseum. In een tweede onderzoek onder respondenten wereldwijd heeft het Louvre de beste reputatie, meteen gevolgd door het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum.

Nieuwe beeldenroute provinciehuis Haarlem

Met de onthulling van het kunstwerk Samenwerking van Frank Rosen is in Haarlem een nieuwe beeldenroute geopend in de serie Haarlems Beeld. De ‘Provinciehuisroute’ leidt langs een aantal sculpturen in en rond provinciehuis Paviljoen Welgelegen en de Haarlemmer Hout. De route is verkrijgbaar bij VVV Haarlem en via www.haarlemsbeeld.nl

Rijksmuseum heropent dependance op Schiphol

Na de herinrichting van de Holland Boulevard op Schiphol is de dependance van het Rijksmuseum in de vertrekhal (achter de controles) heropend. De vernieuwde tentoonstellingsruimte is nu 24 uur per dag gratis te bezoeken. Er hangt een tiental kunstwerken van Hollandse meesters als Jan van Goyen, Willem van de Velde II en Abraham Mignon. In 2002 was het Rijksmuseum het eerste kunstmuseum ter wereld met een expositieruimte op een luchthaven.

Art Düsseldorf is de nieuwe Art.Fair

Van 17 t/m 19 november is de eerste editie van Art Dusseldorf. De kunstbeurs komt voort uit de Art.Fair in Keulen. Daar groeide de beurs qua omvang uit tot derde van het land. In het centraal gelegen Dusseldorf ziet de organisatie meer mogelijkheden voor groei en vernieuwing. Op Art Dusseldorf staan tachtig galerieen, afkomstig uit onder meer Seoul, New York, Parijs, Tokyo en Amsterdam (Ron Mandos). De focus ligt op moderne en hedendaagse kunst. Zie www.art-dus.de

Beatrix Ruf opgestapt bij Stedelijk Museum

Beatrix Ruf is opgestapt als directeur bij het Stedelijk Museum. Ze deed dat, nadat NRC Handelsblad naar buiten had gebracht, dat een belangrijke nevenfunctie van haar niet in het jaarverslag van het museum was opgenomen. Met haar eigen adviesbureau had ze ruim 400.000 euro winst gemaakt. Het museum laat de kwestie onderzoeken. Een maand eerder al vertrok zakelijk directeur Karin van Gilst – uit eigener beweging, omdat het Stedelijk enkele jaren na de heropening volgens haar in een andere fase terecht gekomen was. De voorgangster van Ruf, Ann Goldstein, was na enkele jaren opgestapt omdat zowel intern als extern de communicatie niet goed liep.

Foto Hellen van Meene vervangt schilderij Millet

Het monumentale schilderij Hagar en Ismaël (1848-1849) van Jean-Francois Millet uit De Mesdag Collectie in Den Haag is tot eind januari te zien in een overzichtstentoonstelling van de Franse realist in Lille. De kwetsbare lijst is in Den Haag leeg achtergebleven. Om die ruimte op te vullen is fotografe Hellen van Meene gevraagd een eigentijdse versie te maken van het Bijbelse thema in Millets schilderij. Zij maakte een foto van drie jonge vrouwen met de titel Hagar, Abraham en een engel. De vervreemdende foto past in Meene’s huidige serie rondom vrouwen met baarden.

Princessehof 100 jaar

Op 2 december opent een vernieuwd Princessehof de deuren. Het keramiekmuseum in Leeuwarden heeft het entreegebied, de tuinen en tentoonstellingszalen aangepakt en heringericht. De Princesshof heropent op 2 december met de tentoonstelling In motion (t/m 6 mei), met zes toonaangevende kunstenaars die keramiek maken waar beweging in zit – soms letterlijk, soms figuurlijk. Onder hen David Zink Yi uit Peru, Claire Verkoyen van Curacao en aanstormend talent Geng Xue uit China.

Witte de With: nieuwe directrice en naam

Sofia Hernandez Chong Cuy wordt de nieuwe directrice van Witte de With. De Mexicaanse volgt Defne Ayas op, die het Rotterdamse kunstcentrum per 1 januari verlaat. De nieuwe directrice mag onder meer op zoek naar een nieuwe naam van de instelling. Bij de oprichting in 1990 is het kunstcentrum zo neutraal mogelijk vernoemd naar de straat, waar het gevestigd is: de Witte de Withstraat. Afgelopen zomer is er echter kritiek gekomen op de naam, omdat Witte de With (1599-1658) te boek staat als Nederlandse zeeheld voor de VOC, maar ook gewelddadige acties ondernam.

Asser Statue of Liberty

Vanaf 19 november staat in Assen op de Kop van De Vaart een eigen variant op de Satue of liberty. Het beeld is gemaakt door Natasja Bennink uit Ezinge in het kader van de dubbeltentoonstelling American dream, die van 19 november tot 27 mei te zien is in het Drents Museum en in de Kunsthalle in Emden. Het tien meter hoge beeld houdt geen toorts vast, maar een conservenblik. Daarmee legt Bennink verbanden tussen Drenthe en Amerika en tussen kinderboekfiguur Bartje – die niet ‘bidt veur brune bonen’ – en kunstenaar Andy Warhol, die kunst maakte met blikken Campbell’s soup.

Galerie met één werk

In Amsterdam is galerie Eenwerk geopend. Telkens wordt er een werk tentoongesteld. Oprichter Julius Vermeulen wil zo de focus en concentratie leggen op een kunstwerk. De galerie is gevestigd in een strak bouwwerk van architect Barend Koolhaas, tussen de stadsvilla’s vlakbij het Vondelpark. Er is ook een tuintje, ontworpen door Piet Oudolf. Tot 15 november is er een werk van Steve McQueen tentoongesteld. Daarna worden werken van onder anderen Stanley Brouwn, Han Bennink en Berend Strik verwacht. Zie www.eenwerk.nl

Rob Scholte Museum blijft voorlopig nog

Kunstenaar Rob Scholte kan voorlopig blijven in het voormalige postkantoor in Den Helder. Hij woont en werkt daar al bijna tien jaar. Sinds 2013 is er ook het Rob Scholte Museum. De gemeente wil het gebouw verkopen en Scholte wil het wel overnemen, maar samen komen ze er niet uit. Den Helder zegde in de zomer de gebruiksovereenkomst op, waardoor Scholte zou moeten vertrekken. De rechter ziet de jarenlange bruikleen echter als een soort huurovereenkomst, waardoor Scholte niet gedwongen kan worden op korte termijn te vertrekken. Er volgt een bodemprocedure.


COLUMN BOSZICHT

Instagramkunst

Bestaat er zoiets als instagramkunst? Sinds de instagramfoto’s van Annegien Schilling uit Utrecht wel. Ze is nu achttien jaar en al ruim vier jaar bezig met het fotograferen van zichzelf in bizarre omstandigheden. Die omstandigheden creëert ze door haar foto’s te bewerken. Ze noemt zichzelf een amateurfotograaf, maar ze creëert geregeld prachtige resultaten. ‘Creatief talent’ wordt ze wel genoemd. maar eigenlijk is ze gewoon een kunstenaar. Op haar foto’s zie je haar haren angstwekkend in de fik staan, dan weer hoe het binnenkomend zonlicht haar van de sokken blaast, een foto die qua opzet doet denken aan schilderijen van edward Hopper. Of ze vangt met haar rechterhand een bliksemschicht op. Hoe noem je zoiets? Surrealisme. er zitten steeds meer foto’s bij die gewoon kunst zijn. Verrassend, spannend, origineel. Zoals ze midden in een donkere, beregende straat staat terwijl spetterend zonlicht onder haar opgestoken paraplu verschijnt. en een heel grappige en originele is die waarin ze op het strand bij de vloedlijn op een kussen ligt, terwijl ze de schuimende zee als een deken over zich heen trekt.
Ze wil niet zoals iedereen gewoon mooie en spannende foto’s maken, het zit ‘m in haar mentaliteit. ,,mijn uitgangspunt bestaat uit twee concepten,’’ liet ze onlangs in een interview in het kunsttijdschrift Palet weten. ,,bijvoorbeeld een plant en een kop thee. Die probeer ik dan al denkende aan elkaar te koppelen. Waar liggen hun overeenkomsten? misschien wel in de kleur. Zo ontstaat een verhaal. met dat in mijn hoofd ga ik met mijn smartphone aan de slag, knippen en plakken totdat ik het beeld heb waarmee ik tevreden ben. Ik gebruik een camera en mijn mobiel. Dat is het.’’ Onder haar accountnaam ‘fetching_tigerss’ zet ze haar foto’s op Instagram.

Als we Instagram beschouwen als een ‘ruimte’ waarin je zelfgemaakte beelden met anderen deelt, laat zien wat je gemaakt hebt, en je hebt een fanbase die inmiddels uit ruim één miljoen volgers bestaat, zoals bij Annegien Schilling, heb je geen ouderwetse galerie of museum meer nodig. Je kunt de foto’s van Annegien Schilling alleen niet kopen. Of toch? Sinds kort is haar eerste fotoboek verschenen: Imagine. Shoot. Create. Te bestellen via bit.ly/2tHXHck. en als ze toch ooit in een fotogalerie haar werk wil laten zien kan er een interessante Instagramfotoexpositie ontstaan. maar misschien blijft ze haar Instagrampodium trouw. Tenslotte maakt dat haar wereldwijd bekend.
eric bos
www.visualia.nl.
Foto’s van Annegien Schilling zijn te vinden op
www.instagram.com/fetching_tigerss


KLEINE KUNSTIRRITATIES

De uitleggers

Eindelijk een interessant kunstprogramma op de televisie, zou je zeggen. een restaurator een verfdeskundige, een decorbouwer en een schilder willen Het geheim van de meester achterhalen. Jasper Krabbé functioneert als presentator en vliegende kiep, die bijzondere verfsoorten gaat ophalen. Samen willen zij de ‘grote meester-schilders benaderen’ of volgens Krabbé, weten ‘hoe die gast dat gedaan heeft’.
Het gaat hier om schildertechnieken van Nederlandse kunstenaars van de 16de tot en met de 20ste eeuw, zoals bosch, Vermeer, rembrandt, breitner, Van Gogh en mondriaan. Voor veel kijkers zal dit nieuwe informatie opleveren, maar alles in het programma is al bij deskundigen bekend, zo ook bij degenen, die aan de ‘reconstructies’ meewerken.
In elke aflevering zien we het namaken van een bekend schilderij. Of de gelijkenis met het origineel wel of niet lukt, is spannend en de opgedane kennis is handig voor museumbezoekers; nu kunnen ze zich ook het maakproces van schilderijen voorstellen.
Dinsdagavond zit ik dan ook klaar voor het programma, niet zozeer voor meer kennis, maar om naar de protagonisten te kijken. Ik vind hun concentratie en enthousiasme boeiend, maar nog meer ben ik geïnteresseerd in hoe in de opzet van het programma en in de afleveringen over kunst gedacht en gesproken wordt.
Zoals gewoonlijk op de televisie, dekt de titel de lading niet. Van ‘geheimen’ is hier geen sprake, maar het idee dat ze onthuld zullen worden, belooft spektakel. er is ook iets mis met het tweede deel van de titel. meester was de hoogst haalbare rang binnen het middeleeuwse gildesysteem, dat zich op technische perfectie van ambachtslieden richtte. Dit geldt voor kunstenaars tot de 19de eeuw, maar niet meer voor breitner, Van Gogh en mondriaan, die zelf hun technieken moesten uitvinden. en ook voor bosch en rembrandt is de benoeming problematisch, omdat zij in hun tijd van gebaande paden afweken. Tegenwoordig waarderen we dus die kunstenaars als ‘meester’, die uitzonderingen waren en de eigentijdse regels van het technische meesterschap aanpasten of overtraden. een ‘reconstructie’ van het werk van een echte meester-schilder zullen we dus in dit programma niet tegenkomen. Toch richt het programma zich bij uitstek op techniek. Voor de kunstgeschiedenis en musea is een technische benadering van kunst onontbeerlijk. Voor kunst tot en met de 18de eeuw zijn echter ook het verhaal en de voorstelling belangrijk en vanaf de 19de eeuw kunnen we niet zonder de eigen ideeën van kunstenaars. Techniek is dus slechts één aspect van elk kunstwerk. In het programma wordt er over expressie en emotie gesproken, die ‘in de verf moeten komen’ en soms krijgen we biografische informatie, maar de verbanden zijn nooit duidelijk. Nader beschouwd wordt hier de schilderkunst met techniek gelijkgesteld en het is de techniek, die het ‘geheim’ van de kunst onthult. Daarom richten de protagonisten zich op technische authenticiteit, met bijzondere gevolgen. eén daarvan was goed te zien bij het naschilderen van rembrandts
Jeremia (1630). michel van der Laar, die het schilderij eerder restaureerde, ontdekte een haar in de verf. Die moest wel van rembrandt zijn, dus ging Krabbé op zoek naar een mannelijke nazaat van rembrandt. Toen de haar was verkregen, vroeg Van der Laar zijn broer, de chirurg, om hem met zijn instrumenten in de verf te plaatsen. Dat de haar ook van iemand anders kon zijn en zijn aanwezigheid irrelevant is, overwoog men niet.
Zoiets vertegenwoordigt kennelijk het pikante detail, dat de beloofde sensatie moet waarborgen. In de apotheose van het programma, als in het museum de kopie naast het origineel hangt, wordt de oneigenlijkheid verder opgevoerd. De museumdirecteur is meestal vol lof over het technisch kunnen van Charlotte Casper, ‘die zich aan grote kunstenaars meet’. Hoewel de kopie expliciet gemaakt werd om rembrandts techniek te tonen, komt nu alle eer toe aan de kopiist, die zelf zegt het origineel niet te kunnen benaderen.
Door deze verwikkelingen weet ik niet meer wat ik van Krabbé moet denken, die aan het einde van elke aflevering met de kopie onder zijn arm het museum verlaat. Wil hij de mensen op straat verwarren of de geringe waarde van de imitatie tonen? Indien het om het laatste gaat, wordt kunst hier weer gereduceerd: eerst door haar met techniek en dan met geld gelijk te stellen. Zou zo’n programma niet beter
Het geheim van het cliché genoemd kunnen worden?

Katalin Herzog
Zie weblog https://kunstzaken.blogspot.nl




















Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com