docid 999307681D99AF1FC12583FC004E8F6C
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

Dubbeltentoonstelling Erwin Olaf verlengd
De dubbeltentoonstelling van Erwin Olaf in het Gemeentemuseum en Fotomuseum Den Haag is een groot succes. Half april ontving de fotograaf zelf de 200.000ste bezoeker. De exposities zijn nu ruim een maand verlengd tot 16 juni. Vervolgens exposeert Olaf vanaf 3 juli in het Rijksmuseum Amsterdam zijn werk tussen zijn inspiratiebronnen, zoals Rembrandt en Verspronck.


Funda Gül Özcan wint Volkskrant Kunstprijs
Funda Gül Özcan (1984) heeft de Volkskrant Beeldende Kunstprijs ter waarde van 20.000 euro gewonnen. Haar werk is samen met dat van de mede-genomineerden Neo Matloga en Lonneke van der Palen nog tot 16 juni te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen nog stemmen voor de publieksprijs. Die uitslag wordt op 2 juni bekend gemaakt. Van Gül Özcan is ook in de groepstentoonstelling Trouble in paradise (t/m 26 mei) in de Kunsthal in Rotterdam een installatie te zien. Van Matloga is onlangs in het Fries Museum in Leeuwarden de tentoonstelling Neo to love geopend (t/m 18 augustus).


Musician in residence inFlower Art Museum
Het Flower Art Museum in Aalsmeer verbindt bloemen, kunst en muziek door ‘musician in residence’ Merel Vercammen. De violiste brengt met telkens andere gasten een programma van klassiek tot jazz. Op 24 mei laat Vercammen zich samen met Vincent Houdijk (vibrafoon) en Wilco Oomkes (accordeon) door de kunst in het museum inspireren tot improvisaties. Op 30 augustus speelt ze met harpiste Anneleen Schuitemaker en op 8 november brengt ze nachtmuziek met zangeres Sterre Konijn en pianist/cabaretier Mike Boddé.


Wandelen en fietsen in spoor van Rembrandt
De ANWB en de Vereniging Rembrandt hebben samen een speciale routegids gemaakt: In de voetsporen van Rembrandt. Wandelend of met de fiets zijn de tochtjes te volgen, die Rembrandt maakte, wanneer hij er met zijn schildersmateriaal op uit trok, of steden als Dordrecht en Delft te verkennen door de ogen van Rembrandts leerlingen.


Tirza Martha ontvangt de Wilhelminaring
De Wilhelminaring is toegekend aan Tirza Martha (1965, Curaçao). De ring is dè oeuvreprijs voor beeldhouwkunst in Nederland. De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance-kunstenaar. Hij ontvangt de prijs op 31 augustus in het CODA Museum Apeldoorn. Aan de prijs is de realisatie verbonden van een nieuw kunstwerk in Apeldoorn.


Eerste museale solo Daan Roosegaarde
Het Groninger Museum toont vanaf 22 juni het eerste grote museale soloproject van Daan Roosegaarde. Deze kunstenaar en innovator is vooral bekend van zijn ‘buitenkunst’, zoals Icoon Afsluitdijk, de Smog free tower en het lichtgevend Van Gogh-fietspad bij Nuenen. In Groningen gaat hij het museum veranderen in een groot levend lab waarin de bezoeker allerlei sferen ervaart.


Louise Bourgeois in tuin van Rijksmuseum
Op 24 mei opent in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam de buitententoonstelling van Louise Bourgeois (1911-2010). Zij wordt gerekend tot de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de vorige eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen. De Rijksmuseumtuinen met twaalf beelden zijn gratis toegankelijk (t/m 3 november).


Franse Aware-prijs voor Jacqueline de Jong
Jacqueline de Jong (1939) heeft in Parijs de prestigieuze AWARE-prijs ontvangen voor haar uitzonderlijke loopbaan en oeuvre. In haar monumentale doeken schakelt ze moeiteloos tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. In de jaren ’60 was De Jong actief betrokken bij onder meer happenings en de studentenrevolte van mei ’68. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een publicatie in 2020. Het Stedelijk Museum Amsterdam toont sinds februari al een overzicht van haar werk met Pinball wizard (t/m 18 augustus).


Primeur in Singer Laren met Van Heemskerck
Vorig jaar verwierf Singer Laren het schilderij Bild nr. 86 van Jacoba van Heemskerck (1876-1923). Het abstract-expressionistische werk is vervaardigd in de tijd dat Van Heemskerck deel uitmaakte van de Duitse avant-garde beweging Der Sturm. Haar schilderijen uit deze periode worden beschouwd tot de belangrijkste uitingen van expressionistische kunst in Duitsland. Het werk is nu voor het eerst in Singer Laren te zien in de tentoonstelling Duitse expressionisten (t/m 25 augustus).

Nieuwe directeur Van Bommel van Dam
Paulo Martina is per 1 mei de nieuwe directeur van Museum van Bommel van Dam in Venlo. Hiervoor leidde Martina negen jaar het Museum Dr8888. Museum van Bommel van Dam zal in 2021 heropenen in het voormalige postkantoor aan de Keulsepoort in Venlo. Ook gaat het museum samenwerken met het naastgelegen Limburgs Museum. Dat gebeurt nu al met de dubbelexpositie 50 jaar Evert Thielen, die inmiddels wegens succes verlengd is tot 10 juni.


Claudy Jongstra in De Lakenhal: stof en expo
Museum De Lakenhal gaat een langdurige samenwerking aan met Claudy Jongstra. De Kunstenaar van het jaar 2019 ontwerpt voor het museum de stof Nieuw Leids Laken #4. Daarnaast ontwikkelt zij samen met gastcurator Suzanne Oxenaar een grote solotentoonstelling. Deze is in 2020 te zien in de nieuwe tentoonstellingsvleugel van het museum. Na een verbouwing heropent De Lakenhal op 20 juni met de expositie Rembrandt & de Gouden Eeuw. Vanaf dan zijn ook de nieuwe stoffen van Jongstra verkrijgbaar.


Schenking ‘arazzi’ aan Gemeentemuseum
Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een geweldige selectie ontvangen uit het oeuvre van Alighiero Boetti (1940-1994). Deze Italiaanse kunstenaar uit de arte povera-beweging liet vanaf de jaren ’70 borduurwerken maken in Afghanistan. De weefsters kregen de vrijheid de ontwerpen op een eigen manier in te vullen. De schenking is afkomstig van Tanya Rumpff, voormalig galeriehoudster in Haarlem en tegenwoordig conservator in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden. Het Gemeentemuseum exposeert de meer dan dertig arazzi (wandtapijten) tot 30 juni.


Rembrandt financiert restauratie Caesar
Terwijl het Rijksmuseum in Amsterdam heeft aangekondigd vanaf juli de Nachtwacht van Rembrandt op zaal te restaureren, is het Stedelijk Museum Alkmaar begonnen met het herstel van een eigen topstuk voor publiek. Het gaat om het vroegste schuttersstuk van Caesar van Everdingen (1616-1678); een sleutelstuk in zijn oeuvre. Dit Project Caesar duur tot 10 juni. Elke woensdag, donderdag en vrijdag kunnen bezoekers de restaurateurs bezig zien. De opknapbeurt wordt gefinancierd vanuit een nieuw fonds van de Vereniging Rembrandt, gericht op restauratie van sleeping beauties.Nu ook zomers Atelierweekend
Na drie succesvolle edities van het Landelijk Atelierweekend in de winter is er nu ook een zomereditie. In het weekend van 22 en 23 juni openen veel kunstenaars in heel Nederland weer hun ateliers voor het publiek. Zie landelijkatelierweekend.nl


Groene Kathedraal blijft
Het kunstwerk De groene kathedraal bij Almere is hersteld, mede naar aanleiding van schade die was ontstaan tijdens stormen, vorig jaar. Het uit 178 populieren bestaande werk is in 1987 aangelegd in de vorm van de plattegrond van de Notre Dame van Reims. Daarnaast is een kavel met de omtrek van dezelfde kerk in hagen. Oorspronkelijk was het idee om het kunstwerk te laten vervallen en overgroeien. Kunstenaar Marinus Boezem heeft aangegeven het werk te willen behouden. De groene kathedraal is een van de negen werken in de collectie van Land Art Flevoland, waarlangs ook een kunstroute is uitgestippeld.Stedelijk zet extra in op vrouwelijke kunstenaars
Onlangs bleek uit onderzoek van Mama Cash dat vrouwelijke kunstenaars onderbelicht blijven in de kunstgeschiedenis, ook in de hedendaagse kunst. Tegen deze achtergrond maakte het Stedelijk Museum Amsterdam bekend werk te hebben aangekocht van Raquel van Haver en Jacqueline de Jong. Ook bij het Stedelijk blijkt van de ruim 100.000 werken in de collectie slechts 4% van een vrouwelijke kunstenaar afkomstig te zijn. Het museum zet in op verandering door onder meer een nieuw aankoopfonds, dat zich richt op werk van vrouwelijke kunstenaars.


Nieuwe koers museum Nic Jonk: Outsiders Art
Museum & Beeldentuin Nic Jonk in Groot schermer slaat een nieuwe weg in, en gaat zich toeleggen op Outsiders Art. In het verleden werd hier kunst mee aangeduid van kunstenaars met een verstandelijke beperking of een GGZ-achtergrond. Tegenwoordig gaat het vaak om kunstenaars, die vanuit hun eigen wereld op een obsessieve manier kunst maken, zonder enige invloed van buitenaf. Het wordt in het verlengde gezien van Nic Jonk (1928-1994), die op zijn eigen manier een plek bevocht in de gevestigde kunstwereld. De eerste exposant in dit kader is schilder Piet Buijsman (t/m 1 juli).Scholieren organiseren expo Stedelijk Schiedam
De tentoonstelling Post/delete, het perfecte plaatje in het Stedelijk Museum Schiedam geeft een inkijkje in de belevingswereld van de jeugd op sociale media, middels kunst, vlogs en instagram-projecten. Twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium benaderden het museum in het verlengde van hun profielwerkstuk over het zelfbeeld van jongeren op sociale media. Het is het eerste project in het kader van Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers. Te zien tot en met 16 juni.10de keer Lustwarande
Deze zomer is de tiende editie van de internationale beeldententoonstelling Lustwarnde in park De Oude Warande in Tilburg. Het jubileumseizoen begint dit jaar met een voorproefje op 26 mei – Brief encounters, bestaande uit drie performences van Grace Schwindt, William Hunt en Melanie Bonajo. De internationale expositie Delirious met werk van 26 kunstenaars is van 15 juni t/m 20 oktober.


Kentridge op Holland Festival en in Eye
Kunstenaar en theatermaker William Kentridge is samen met choreograaf Faustin Linyekula dit jaar ‘associate artist’ bij het Holland Festival (29 mei t/m 23 juni). Zij zijn beiden betrokken bij de programmering. Tijdens de eerste dagen van het festival wordt de muziektheatervoorstelling The head & the load van Kentridge uitgevoerd in Theater Amsterdam. Op 14 juni gaat hij in gesprek met de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad, die vanaf 18 mei exposeert in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Van Kentridgde zelf is in het Eye Filmmuseum de expositie 10 drawings for projection, tien korte animaties die zijn doorbraak betekenden in de internationale kunstwereld (3 juni t/m 1 september).


World Press Photo 2019
De Amerikaan John Moore is winnaar van World Press Photo 2019. Aan de grens van de Verenigde Staten en Mexico fotografeerde hij tijdens een patrouille een klein meisje dat huilt, terwijl haar moeder door een grenswacht wordt gefouilleerd. De foto is samen met ruim 150 andere bekroonde nieuwsbeelden t/m 7 juli te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling reist later door naar Zutphen (vanaf 12 juli) en Groningen (15 november).


Herman de Vries terug naar geboortegrond
Met de tentoonstelling Voor jullie voeten (1 juni t/m 1 september in Stedelijk Museum Alkmaar) keert Herman de Vries terug naar zijn geboortegrond. Het is de eerste tentoonstelling in deze regio van de in Alkmaar geboren kunstenaar. In het werk van De Vries (die zelf zijn naam zonder hoofdletters schrijft) staan vondsten en elementen uit de natuur centraal. Voor het Stedelijk in Alkmaar maakte hij onder meer installaties, geïnspireerd op zijn streek van herkomst. Samen met scholieren uit de omgeving maakte hij een aantal ‘aarduitwrijvingen’.


Villa Mondriaan toont onlangs ontdekt portret
Lang was onduidelijk of een portret van Betsy Bergman-Cavalini aan Piet Mondriaan kon worden toegeschreven of niet. De vondst van een foto waarop te zien is dat Mondriaan aan het portret werkt, bevestigt nu de toeschrijving. Het portret is momenteel te zien in de tentoonstelling Face off in Villa Mondriaan (t/m 22 september). Daarin zijn portretten van Mondriaan lijnrecht geplaatst tegenover hedendaagse portretten, zoals van schilder Philip Akkerman en fotograaf Koos Breukel.


Internationale Museumdag
Op 13 mei is het Internationale Museumdag. In Nederland wordt er niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Maar in bijvoorbeeld Duitsland worden allerlei activiteiten georganiseerd en zijn verschillende musea gratis toegankelijk. Zie www.museumstag.de


Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com