docid C22D5AC3B51CE2B5C1258471004869C5
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

KunstKooplening stopt
De KunstKoopregeling, waarbij onder bepaalde voorwaarden een renteloze lening kan worden afgesloten voor de aankoop van kunst, stopt. ABN AMRO zegt de samenwerking met het Mondriaan Fonds op, omdat de regeling volgens de bank niet meer bij het eigen beleid past. Het Mondriaan Fonds zoekt naar alternatieven, maar tot nu toe zonder resultaat. Aanvragen voor leningen kunnen nog tot 29 februari 2020 worden ingediend. Bestaande leningen lopen gewoon door.De SRV van VHDG rijdt weer door Friesland
Van 8 september t/m 20 oktober reist de SRV-wagen van VHDG voor de vijfde maal door Friesland. Deze keer zit Bram Kuypers achter het stuur van dit Ômobiele laboratoriumÕ. Hij onderzoekt onder meer de beweeglijkheid van het landschap. De in Arnhem geboren kunstenaar gaat er bovendien op zoek naar zijn Friese wortels. Alle verhalen komen samen in een expositie, vanaf 26 oktober in Kunstruimte H47 in Leeuwarden.Open Monumenten: Plekken van plezier
In het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Meer dan 4000 monumenten openen dan hun deuren en bieden extra activiteiten. Het thema is dit jaar: Plekken van plezier. Het aanbod varieert van sport en spel tot musea en podiumkunsten.
www.openmonumentendag.nlHarry Sacksioni herdenkt Nic Jonk
Op 11 oktober is het precies 25 jaar geleden dat kunstenaar Nic Jonk (1928-1994) overleed. Vanaf dat moment zetten Zeger Jonk en zijn vrouw Annelies zijn nalatenschap voort. Daarom is er op 11 oktober een herdenking en tegelijk een jubileum. Gitarist Harry Sacksioni nam het initiatief voor een benefietoptreden in museum Nic Jonk in Grootschermer, ter ondersteuning van het museum en de beeldentuin. Singersongwriter Ad Vanderveen sluit zich hierbij aan. Tevens is dit de opening van twee nieuwe tentoonstelling, waaronder een collectie aquarellen en tekeningen van Nic Jonk, die nog niet eerder getoond zijn.
www.nicjonk.nlVideoshow op de gevel van Westfries Museum
Tot 22 september is de gevel van het monumentale Westfries Museum het decor van de video Twee graden. De film vertelt het verhaal over Hoorn in de Gouden Eeuw. De titel verwijst naar de verandering van het klimaat, toen het 400 jaar geleden twee graden kouder werd. De met spectaculaire muziek begeleide film duurt 20 minuten en is dagelijks gratis te zien om 21.00 uur op de Roode Steen, het plein waar het museum aan staat.


App Van der Elsken
Het Nederlands Fotomuseum heeft een app ontwikkeld bij de tentoonstelling Lust for life Ð Ed van der Elsken (t/m 6 oktober; zie ook artikel in KunstKrant 2019-4). Met de app kan de bezoeker als het ware door de lens van Van der Elsken kijken en ervaren hoe hij de fotoÕs heeft gemaakt. Zijn fotoÕs komen tot leven door bijvoorbeeld de opnames die Van der Elsken er vlak voor of erna nam, of door films die hij van dezelfde setting maakte.


Pop-up Museum in Oud Amelisweerd
Landhuis Oud Amelisweerd bij Bunnik ging vorig jaar failliet, maar enkele oud-mederwerkers hebben ervoor gezorgd dat het afgelopen zomer weer geopend is. In samenwerking met Museum Huis Doorn is er een Pop-up Museum gekomen met een tentoonstellingsplan. Tot eind oktober is er de expositie Utrechtse wonderkamers: door de tijd. Het is een opvallende combinatie van oude kunst, nieuwe ontwerpen en bijzondere alledaagse voorwerpen. Zie www.popupmoa.nl


Bo Lumen van Ameland naar WaalkensÕ plaats
Op 20 september opent galerie Bo Lumen de deuren op een roemruchte plek: de voormalige galerie Waalkens in Finsterwolde. Na 18 jaar Ameland verruilde kunstenares en galeriehoudster Bea van Twillert de wadden voor Oost-Groningen. Op deze afgelegen locatie opende boer Albert Waalkens begin jaren Õ60 in zijn stal een galerie voor experimentele kunst. Hij verwierf er landelijke bekendheid mee. Bo Lumen opent met een viertal hedendaagse kunstenaars: Huub en Adelheid Kortekaas, Krin Rinsema en Julia Gubitz.


Ridder Erwin Olaf
Erwin Olaf is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dit gebeurde op 2 juli Ð tijdens de offici‘le opening van de tentoonstelling 12 x Erwin Olaf in het Rijksmuseum in Amsterdam (t/m 22 september), en tegelijk ook de zestigste verjaardag van de fotograaf. Olaf ontving de onderscheiding vanwege zijn toonaangevende fotoÕs en voor zijn inzet voor de lhbtq-gemeenschap. Eerder dit jaar trok zijn dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en in het Fotomuseum in Den Haag ruim 300.000 bezoekers.


Genees-kunst in LUMC
Het Leids Universitair Medisch Centrum start in oktober de Honour class ÔKijken is de (genees)kunstÕ. Het doel hiervan is bachelorstudenten met behulp van kunst beter te leren waarnemen en interpreteren in de geneeskunst. Wie zich verdiept in het kijken naar kunst, kan beter observeren, is het idee. Verschillende geneeskundigen en kunsthistorici gaan gastcolleges geven. In februari zal ter afsluiting in het LUMC een kunsttentoonstelling worden ingericht.Museumdirectrice gaat boksen met kunstenaar
Op 14 en 15 september is in Schiedam het Boksvereniging De Haan memorial weekend. In zowel het Stedelijk Museum als bij Boksschool De Haan zijn diverse activiteiten, waarbij kunst en boksen samen komen. ÔKlapperÕ van het evenement is de bokswedstrijd tussen museumdirectrice Deirdre Carasso en kunstenares Anne Wenzel, op zaterdagavond in de kapel van het museum. Info: www.stedelijkmuseumschiedam.nl


Het jaar van Rembrandten Bruegel op televisie
AVROTROS staat deze maanden op NPO2 stil bij het jaar van Rembrandt en van
Bruegel. Op maandag 9 september is de 2Doc Vlaanderen volgens Bruegel. Op zaterdag 28 september is de uitzending van Het raadsel Rembrandt, en van 9 t/m 13 oktober de serie Six over Rembrandt.


Intieme ogenblikken in Perron Oost Amsterdam
Perron Oost is Ôhet kleinste museum ter wereldÕ. Dit jaar vinden er in het gebouwtje langs het spoor in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied activiteiten plaats onder het thema Van heinde en ver, over identiteit en migratie. In dat kader ontwikkelde Nadja van der Weide de ŽŽn-op-ŽŽn voorstelling Intieme ogenblikken: bekend of vreemd, nieuwe immigrant en/of liefste buur; wie is veraf of dichtbij? In de ŽŽn-op-ŽŽn theatrale installatie wordt de bezoeker deelgenoot van een ritueel, waarbij het draait om vertrouwen. De voorstellingen vinden plaats op 8, 15, 20 en 21 september. Reserveren via www.museumperronoost.nl


Nieuwe directeur voor nieuwe koers De Wieger
Katjuscha Otte (1972) is per half september aangesteld als directeur van museum De Wieger in Deurne. Zij werkte eerder voor Museum Flehite in Amersfoort en verzorgde opdrachten voor Het Valkhof, Stedelijk Museum Zwolle, Mondriaanhuis Amersfoort en het Joods Historisch Museum. Otte gaat invulling geven aan de nieuwe koers van De Wieger. Enerzijds zal de nadruk liggen op de grote namen in de collectie, met als zwaartepunt kunst uit het interbellum. Daarnaast zal het museum een podium bieden aan kunstenaars uit de regio.


Nederlandse Filmnacht
Op 27 september is de vijfde editie van de Nederlandse Filmnacht. Dan wordt in twintig filmtheaters Ð van Helmond tot Winschoten Ð de film Instinct vertoond, het regiedebuut van Halina Rijn. De Nederlandse Filmnacht is tegelijk met de opening van het Nederlands Film Festival, waarbij in de Stadsschouwburg in Utrecht de offici‘le premire is van Instinct.


Weerman Kuipers Munneke in Singer
In Singer Laren is van 3 september t/m 5 januari Weer en wind, Avercamp tot Willink te zien. Hierin wordt vier eeuwen extreem weer door kunstenaars verbeeld. Parallel aan deze tentoonstelling presenteert Peter Kuipers Munneke zijn wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering. Hij werkt daarbij samen met kunstenares Suzette Bousema, waarbij ze de schoonheid van wetenschap gaan tonen.


Beeld en Geluid werkt samen met COMM
Beeld en Geluid in Hilversum gaat nauw samenwerken met COMM (Museum voor Communicatie) in Den Haag. Het betekent dat COMM geen museum meer is, maar een ontmoetingsplek voor debat, workshops en andere activiteiten. De nadruk ligt op pers en journalistiek. COMM ging afgelopen zomer dicht. Komend najaar start de nieuwe programmering. Beeld en Geluid fuseerde in 2017 al met het Persmuseum en beslaat nu een breed spectrum van de geschiedenis en de actualiteit van media, pers en journalistiek.


Grafiek 2019
Met deze keer als thema Panta rhei (Ôalles stroomtÕ) is tot 30 november weer de jaarlijkse Grafiekmanifestatie. Op meer dan honderd plekken, verspreid over het land, is een zeer divers aanbod van projecten, exposities en publicaties op het gebied van grafiek. Meer informatie op www.grafiek2019.nl


Muziek van Sticks in Museum De Fundatie
Junte Uiterwijk Ð beter bekend als Sticks van rapformatie Opgezwolle Ð heeft muziek geschreven voor Museum De Fundatie in Zwolle. Waar muziek normaliter op album, Spotify of YouTube terecht komt, is deze nieuwe muziek alleen te beluisteren in het museum, van 14 september tot 5 januari. Daarna niet meer. Het project met de titel Onrust omvat een audiovisuele installatie, die een andere muziekbeleving zal oproepen.


Kršller-MŸller komt met bordspel ÔArt CollectorÕ
Het Kršller-MŸllerMuseum en 999 Games hebben een nieuw bordspel ontwikkeld: Art Collector. In deze Ôjacht op de beste kunstverzamelingÕ treden de spelers in de voetsporen van Helene Kršller-MŸller. Het is gebaseerd op het reeds bestaande, online-spel Verzamelen als Helene, dat al sinds 2005 onderdeel is van een lespakket voor middelbare scholen. Toen dit spel aan een update toe was, kwam de vraag of het geen Žcht spel kon zijn. Art Collector wordt 21 oktober gepresenteerd.


Micro-art en XL-kunst
In De Beurs van Berlage is vanaf 5 september de tentoonstelling Micro Art Amsterdam te zien. Mykola Syadristy en Hasan Kale maken de kleinste kunstwerken ter wereld, zoals De Nachtwacht op een pompoenpit of een roos in een uitgeholde haar. Veel werken zijn met een vergrootglas of zelfs een microscoop te bekijken. Een week later opent op het Hembrugterrein Big Art (12 t/m 15 september). Hier, op de grens van Amsterdam en Zaandam, zijn in vijf grote loodsen meer dan tachtig XL-kunstwerken te zien, zoals een meterslange tekening van de Chinese kunstenaar Ma Hui of een spiegelsculptuur van dertig meter van Marieke Bolhuis.


Flehite eert Armando
Museum Flehite staat vanaf 19 oktober stil bij de negentigste geboortedag van Armando (1929-2018). In twee zalen toont het Amersfoortse museum zijn kerncollectie van 22 werken. Die hebben veelal een connectie met Kamp Amersfoort, waardoor Armando onder meer be•nvloed is. In de museumtuin komen zeven sculpturen en nog een aantal werken in de nabijgelegen Elleboogkerk. Hier was sinds 1998 het Armandomuseum gevestigd, dat in 2007 in vlammen opging. Kunstenaar Raffael Rheinsberg maakte toen een installatie, Schwarzes Wasser, die er nu tentoongesteld wordt.Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com