Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws


Winnaar ets

De ets van Eddy Roos is gewonnen door mevrouw A.M. de Bree uit Den Haag.......Van harte gefeliciteerd!. De ets komt naar u toe..

Tweede locatie Goudse Montulet in Den Haag

Galerie Montulet uit Gouda opende in april een tweede vestiging in Den Haag, midden in het ‘royal shopping district’ aan het Noordeinde. Dat beviel zo goed, dat prompt een grotere locatie werd betrokken aan hetzelfde Noordeinde, op nummer 160. Die is elke middag geopend. Galerie Montulet presenteert onder meer realistische schilderkunst, keramiek en fotografie van kunstenaars als Marlies Heere, Wout Wachtmeester en Yvonne Melchers.

10 miljoenste bezoeker nacht bij Nachtwacht

Het Amsterdamse Rijksmuseum ontving in juni de 10 miljoenste bezoeker in vier jaar, sinds de heropening in 2013. De gelukkige, Stefan Kuiper uit Haarlem, mocht als eerste bezoeker een nacht doorbrengen in de zaal met de Nachtwacht.

Feestelijk afscheid & welkom in Bonnard

Na twaalf jaar dragen Henk en Wilma van Lieshout het stokje van galerie Bonnard over aan twee nieuwe eigenaren, René Renders en David van der Linden. Zij zetten de galerie in Nuenen vanaf 1 september voort op een nieuw adres, Berg 9, in het centrum van de plaats. Tot die tijd is er op het huidige adres, Berg 41, nog een laatste tentoonstelling. Onder de titel De Buitenkans worden meer dan honderd kunstwerken aangeboden voor een ‘zachte prijs’ (t/m 27 augustus). In het weekend van 22 en 23 juli is er een feestelijk Afscheid & Welkom, om de vertrekkende eigenaren nog eens te begroeten, en alvast kennis te maken met de nieuwe.

Kunstroute Vlissingen

Tien jaar geleden behoorde Vlissingen tot de top-3 van Nederlandse kunststeden met het meest gevarieerde aanbod van hedendaagse kunst in de openbare ruimte. Daarna werd het stil. Een nieuw boekje met een kunstroute moet Vlissingen weer als kunststad op de kaart zetten. Het is voor 2 euro verkrijgbaar bij MuZEEum aan de Nieuwendijk. In Vlissingen staan sculpturen van onder anderen Marte Röling en David Bade en meerdere werken van Jan Haas en Hedda Willem Buys.

Aboriginal kunstcollectie blijft behouden

De collectie van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) gaat naar het Nationaal Museum voor Wereldculturen (Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). Het particuliere AAMU sloot in juni na 16 jaar de deuren. De verzameling met hedendaagse Aboriginal-kunst is een belangrijke aanvulling op de historische Australië-collectie van het Museum voor Wereldculturen.

Harry Tupan directeur van Drents Museum

Harry Tupan is de nieuwe directeur van het Drents Museum. De uit Hoogeveen afkomstige museoloog en kunsthistoricus is al sinds de jaren ’80 werkzaam bij het museum in Assen en klom op tot hoofd collecties en hoofd commerciële zaken. In 2011 werd hij benoemd tot adjunct-directeur. Harry Tupan volgt Annabelle Birnie op, die directeur is geworden van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Seelevel heropend als Galerie Caroline O’Breen

De Amstedamse Seelevel Gallery is verhuisd van de Bethaniënstraat naar de Sint Nicolaasstraat 50 en heet nu Galerie Caroline O’Breen. Op de vorige locatie deelde naamgeefster O’Breen de ruimte met een andere galerie. Nu wil ze meer continuïteit creëren met hedendaagse, conceptuele en vernieuwende fotografie. De openingsexpositie op de nieuwe plek heet Suspension of disbelief en bevat werk van Diana Scherer, Bertien van Manen, Ola Lanko en anderen (t/m 22 juli).

Timeless Beauty’ nog hele zomer te zien

De tentoonstelling Timeless beauty in het Gallo- Romeins Museum in Tongeren is verlengd tot 1 september. De expositie over hoe de ideale vrouw er in de Romeinse tijd uitzag, combineert archeologische objecten met de hedendaagse fotografie van Marc Lagrange. Bovendien voegt het Belgische museum nu nog een nieuwe laag toe: elke zondagnamiddag is er een dansvoorstelling van choreografe Valentina Nigor van Company NOI. Zij zal scènes uit de voorstelling Donna inpassen in de tentoonstelling en tussen het publiek. Daarnaast is in Tongeren het cultureel zomerfestival MoMent begonnen (t/m 29 oktober), met Tijd als hoofdthema, wat aansluit op de tentoonstelling Timeless beauty.

Rijksmuseum verwerft allereerste fotoboek

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een van de eerste fotoboeken verworven. Het gaat om een boek van Anna Atkins. Zij was botanicus en wordt beschouwd als eerste vrouwelijke fotograaf. Tussen 1843 en 1853 maakte zij meerder exemplaren van Photographs of British Algae. Zij legde de algen vast via ‘canotypie’, een contactdrukmethode die ook bekend staat als ‘blauwdruk’. Het boek is een van de hoogtepunten in de tentoonstelling New realities (t/m 17 sept) over de snelle ontwikkelingen in de fotografie in de 19de eeuw.

Rein Verhoef ontvangt Frans de Witprijs

Bij de opening van Beelden in Leiden is de Frans de Witprijs uitgereikt aan Rietveld Academie-student Rein Verhoef. De Leidense kunstprijs is voor het meest vernieuwende beeld van de tien jonge kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling langs de Hooglandse Kerkgracht in Leiden, die t/m 6 augustus duurt. Verhoef krijgt naast een geldbedrag op een later tijdstip nog een tentoonstelling in Leiden.

Voorlinden-postzegels

Elk jaar geeft PostNL een speciaal museumpostzegelvel uit. Deze keer is het vorig jaar in Wassenaar geopende Voorlinden aan de beurt. Het vel van tien postzegels bevat een collage van het museumgebouw en een aantal kunstwerken uit de collectie. De Voorlinden- zegels zijn vanaf 17 juli verkrijgbaar.

Atelier Mondriaan beleven in Uden

In het Kantelhuis aan de Markt van Uden is deze zomer de Mondriaan Experience te beleven. Middels 3D-virtual reality gaat de bezoeker terug in de tijd, naar 1904, toen Piet Mondriaan een jaar in Uden verbleef. De woning aan de Sint-Jansstraat bestaat niet meer, maar is nu aan de Markt 147 weer opgebouwd en ingericht zoals het destijds was. Voor even kan men zich wanen in het atelier en woonkamertje, zoals Piet Mondriaan dat in Uden had. T/m 13 augustus, dagelijks vrij toegankelijk.

Honderdjarig Princessehof verbouwt

Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden is gestart met een verbouwing van het entreegebied, de tuin en enkele zalen met de vaste collectie. De lopende tentoonstellingen – waaronder de publiekstrekker Sexy Ceramics, wegens succes verlengd t/m 8 oktober – blijven zo lang mogelijk toegankelijk. In het najaar zal het museum een korte tijd sluiten, om eind november vernieuwd het honderdjarig bestaan te vieren.

Ed van der Elsken-koorts

Ruim 270.000 bezoekers zijn afgekomen op de tentoonstelling Ed van der Elsken – de verliefde camera. Dat zijn er veel maar dan het Stedelijk Museum in Amsterdam had verwacht. De tentoonstelling met de ongepolijste straatfoto’s is inmiddels doorgereisd naar het Parijse museum Jeu de Paume, gelegen aan de Place de la Concorde (t/m 24 september). Een soort thuiskomst, aangezien de fotograaf in 1956 doorbrak met het invloedrijke fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés. In Parijs wordt de Van der Elsken-koorts verder aangewakkerd middels 32 uitvergrotingen die zijn opgehangen in Gare Saint-Lazare, een van de grootste stations van Frankrijk.

Rietveldroute in Utrecht

Het Centraal Museum heeft een wandel- en een fietsroute uitgestippeld langs de verschillende monumenten van Gerrit Rietveld in Utrecht. Het Rietveld-Schröderhuis is daarvan het bekendst. De routes zijn zowel op papier als digitaal verkrijgbaar. Ook de bewegwijzering in de stad is verbeterd.

Dubuffet in tuinen van het Rijksmuseum

Van 1 juli tot 1 oktober is er een beeldententoonstelling van Jean Dubuffet (1901- 1985) in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder de twaalf sculpturen zijn tragikomische figuren, een toren met verhalen en een stralend witte boom, alle in de voor de Franse kunstenaar karakteristieke kleuren helder wit, rood en blauw. De Rijksmuseumtuinen zijn vrij toegankelijk. Tegelijkertijd wijdt het Stedelijk Museum een tentoonstelling aan Dubuffet (t/m 24 september).

Vijversburg vernieuwd

Het natuur- en cultuurpark Vijversburg in Tytsjerk – even buiten Leeuwarden – is verder aangevuld met een glazen paviljoen, kunstwerken en dwaaltuinen. Het uit de 19de eeuw stammende park was in 2005 al deels opgeknapt. Nu is de Vijversburg verder uitgebreid en gemoderniseerd door onder anderen landschapsontwerper Piet Oudolf, de Japanse architect Junya Ishigami en de Duitse kunstenaar Tobias Rehberger. Het park is dagelijks te bezoeken tussen 8.00 en 18.00 uur. www.vijversburg.nl

Scheepvaartmuseum focust op kenniscentrum

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam versterkt zijn profilering als maritiem kenniscentrum. Sinds kort is de bibliotheek, in plaats van één, vijf dagen per week open. Daarmee wordt een van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld meer toegankelijk. Vanwege de meerdaagse openstelling is er in de bibliotheek tot 5 juli een tentoonstelling van fotoportretten, die Koos Breukel maakte van marinemensen. In het museum zelf is tot 31 december een expositie rond de wereldkaart van Joan Blaeu uit 1648, een absoluut topstuk.

‘Het grootste museum van Nederland’

Op 6 juli openen de eerste dertien deuren van het ‘Grootste Museum van Nederland’: elf kerken en twee synagogen staan samen met het Catharijneconvent aan de basis van een bijzonder project om verborgen topkunst toegankelijk te maken. Zoals iedereen het normaal vindt in het buitenland kathedralen te bezoeken, wil men ook in Nederland de aandacht vestigen op kerken waar prachtige kunst te zien is. De eerste dertien gebedshuizen die aan dit Grootste Museum deelnemen zijn verspreid over het land te vinden, van Breda tot Enschede en van Maastricht tot Middelstum.

Tijdelijk Museum in Bijlmerbajes

Op 25 juni is in de voormalige Bijlmerbajes het Tijdelijk Museum geopend. Het is een initiatief van de stichting Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA), die de culturele broedplaats Lola Lik heeft gevestigd in het oude gevangeniscomplex, waar tevens een tijdelijk asielzoekerscentrum is. Twaalf kunstenaars – onder wie Maze de Boer, Melanie Bonajo en Sander Wassink – reageren zowel op de oude als de huidige situatie en gaan in op thema’s als isolement, afzondering en ontheemding. Open t/m 1 januari, zie www.tijdelijkmuseum.org

Blooom Award 2017

In november wordt tijdens Art Düsseldorf voor de achtste keer de Blooom Award uitgereikt. Aan deze internationale kunstprijs is onder meer 1500 euro verbonden. Vorig jaar kwamen meer dan 2000 aanmeldingen binnen uit 84 landen. Toen eindigde de Nederlandse Femke Huurdeman als derde. In 2011 en 2014 ging de award al naar een Nederlandse kunstenaar. Inschrijven kan tot 31 juli. Zie www.blooomawardbywarsteiner.Com

Arti-medaille en expo voor Peter Zegveld

Peter Zegveld ontvangt de Arti Medaille 2017, een eerbetoon van de leden van Arti aan een eigentijdse collega. De theatermaker, performer en beeldend kunstenaar wordt door de jury geprezen om zijn ‘veelzijdig en uniek multi-talent’. De prijs bestaat uit 5.000 euro, een medaille en een tentoonstelling bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. De uitreiking van de medaille is tijdens de opening van die expositie op 18 augustus.

Rijksmuseum op Zwarte Cross

Het Rijksmuseum uit Amsterdam en het festival Zwarte Cross in Lichtevoorde gaan samenwerken. Tijdens het evenement – van 13 t/m 16 juli – komt het terrein vol te hangen met reproducties van Hollandse Meesters, zowel tussen de podia, als ook langs de crossbaan. Ook kunnen festivalbezoekers gratis schilderlessen krijgen.

Museumprijs voor Textielmuseum Tilburg

Het Textielmuseum heeft de Museumprijs 2017 gewonnen. Van de ruim 80.000 stemmen gingen er 40 procent naar het Tilburgse museum. Als tweede eindigde Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De derde genomineerde was Museum ’s-Hertogenbosch. Het Textielmuseum ontvangt een bedrag van 100.000 euro en de titel ‘Museum van het jaar’. Dit jaar was het thema Design & Modemusea. Volgend jaar is de categorie Techniek.

Lustrum Tekenkabinet

Het Tekenkabinet bestaat vijf jaar. Initiatiefneemster Manja van der Storm uit Amsterdam viert dat met een expositie, waar het allemaal begon: in Museum Waterland te Purmerend, van 9 t/m 13 augustus. In de tentoonstelling tonen honderd professionele tekenkunstenaars één of twee werken op maximaal A3-formaat. Zo ontstaat een bonte waaier van verschillende stijlen en tekentechnieken, die een doorsnede geeft van de hedendaagse tekenkunst. In het najaar volgen nog twee exposities op nog nader te bepalen locaties.

Twee maanden meer ‘Passion for Taschen’

De tentoonstelling A Passion for Taschen in Museum aan het Vrijthof in Maastricht is verlengd tot 27 augustus. Het is de allereerste tentoonstelling van de bekende uitgever van kunst- en fotoboeken. De expositie begon in maart, ten tijde van de kunstbeurs TEFAF, waar Taschen voor het eerst ook aanwezig was. A Passion for Taschen toont niet alleen een overzicht van boeken, van bijvoorbeeld fotografen als Helmut Newton, Sebastião Salgado en Annie Leibovitz, maar ook een aantal bijzondere boekenstandaards.

Charlotte Köhler Prijs

Hedwig Houben (1983) heeft de Charlotte Köhler Prijs toegekend gekregen in de categorie beeldende kunst. Houben maakt video- en performancekunst. Aan de prijs voor jong talent tot 35 jaar is 30.000 euro verbonden. Naomi Velissariou won in de categorie theater. De uitreiking is op 6 juli in het Compagnietheater in Amsterdam.

Rento Brattinga galerie heet nu dudokdegroot

De Rento Brattinga galerie in Amsterdam heet voortaan galerie dudokdegroot. Rento Brattinga is bekend om de honderden prenten die hij sinds 1976 afdrukte voor vele kunstenaars, onder wie Armando en Marlene Dumas. Hij heeft in Nicole Dudok van Heel en Jedithja de Groot twee goede opvolgers gevonden, die sinds 2015 al verantwoordelijk zijn voor het programma van de galerie. Dat programma breiden zij verder uit, terwijl de prenten van Brattinga nog steeds verkrijgbaar blijven. De nieuwe naam wordt op 8 juli beklonken tijdens de opening van de tentoonstelling TWEE, met werk van onder anderen Ko Aarts, Klaas Gubbels en Sandra Kruisbrink. Het Fries Museum wijdt ondertussen een tentoonstelling aan Brattinga en zijn werk, onder de titel Druk met kunst (t/m 8 oktober).

Lixenberg in de prijzen

Fotografe Dana Lixenberg heeft met haar serie Imperial courts de Deutsche Börse gewonnen. Dit is de belangrijkste internationale fotoboekenprijs, waar een bedrag van 30.000 pond aan verbonden is. Tevens ontving ze de eerste Nederlandse Fotoboekenprijs, ter waarde van 5.000 euro. Tot 22 augustus is werk van Lixenberg te zien in de Kunsthal in Rotterdam. Voor de tentoonstelling Burma storybook fotografeerde ze zeventien dichters uit Myanmar.

Kunst te koop in Museum Arnhem

Vanaf 1 juli presenteert Museum Arnhem een verkooptentoonstelling, geheel in de geest van Pierre Janssen. Deze oud-museumdirecteur en tv-presentator organiseerde 45 jaar geleden zijn befaamde Sinterklaasverkooptentoonstelling, met werk van regionale kunstenaars en prijzen tot maximaal 200 gulden. Daarmee wilde hij aantonen dat kunst kopen niet iets is voor ‘heel aparte mensen’. Museum Arnhem biedt nu tot 27 augustus recent werk aan van 25 afgestudeerden aan de ArtEZ Hogeschool, met een maximumprijs van 2000 euro.

Nieuw museum voor grafiek in Antwerpen

In Antwerpen is Museum De Reede geopend. Het is een initiatief van de Nederlander Harry Rutten, een voormalige reder, wiens collectie grafische kunst er te zien zal zijn. De verzameling beslaat enkele eeuwen aan werken op papier. Centraal staat de kunst van Francisco Goya, Edvard Munch en Félicien Rops. Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstelling. De eerste, van de Noor Ole Jørgen Ness, opent in het najaar. www.museum-dereede.com

Beeldenroute Van Slot tot Centrum vernieuwd

In Zeist is de beeldenroute die het Slot verbindt met het centrum uitgebreid. Sinds 2015 siert al een aantal moderne en hedendaagse beelden de weg van de Slottuin tot het gemeentehuis. Hier zijn nu enkele locaties en kunstwerken aan toegevoegd. Daaronder bevinden zich werken van Pépé Grégoire, Olaf Mooij en Ronald Westerhuis (maker van het Nationaal Monument MH17 dat op 17 juli bij Vijfhuizen wordt onthuld). Van de beeldenroute zijn gratis kijkwijzers te verkrijgen bij onder meer het gemeentehuis en Slot Zeist.

Kunst-Uur van de Wolf

Het televisieprogramma Het Uur van de Wolf herhaalt in juli enkele afleveringen over beeldende kunst. Het begint op zondag 2 juli met een documentaire over Jheronimus Bosch. Daarna volgen op donderdagen afleveringen over de provocerende kunst van de Italiaan Maurizio Cattelan (13/7), het populaire ‘sloophout-design’ van Piet Hein Eek (20/7) en de intense beelden van Lotta Blokker (27/7), wier sculpturen tot 27 augustus op twee locaties te zien in het Duitse Münster, samen met werk van Käthe Kollwitz.

Van Gogh Museum eerder op 1 miljoen

Het Van Gogh Museum verwelkomde op 19 juni de 1.000.000ste bezoeker van dit jaar. Dat is twee weken eerder dan vorig jaar, terwijl 2016 al een recordjaar was. Het bezoekersaantal van 2017 ligt daar nu al 10% op voor. Het museum ziet ook een stijgende lijn in de online-verkoop van tickets met een starttijd, wat een betere spreiding in de hand werkt. Verder heeft het Van Gogh Museum op Facebook al 1,7 miljoen likes, waarmee het wereldwijd in de top-5 staat van musea op Facebook.

Geert Mak krijgt Prins Bernhard Cultuur Prijs

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is dit jaar toegekend aan Geert Mak. De schrijver ontvangt de oeuvreprijs vanwege zijn vermogen om op toegankelijke wijze een breed publiek te interesseren voor geschiedenis. Zijn laatste boek is De levens van Jan Six. Daarin beschrijft Mak de familiegeschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie, met als uitgangspunt Jan Six (1618-1700), waar Rembrandt een beroemd portret van maakte. De prijs wordt op 27 november uitgereikt. Over de vriendschap tussen Rembrandt en Six is tot en met 3 september een grafiektentoonstelling in het Rembrandthuis.

Tentoonstelling van Jos Lussenburg verlengd

Het Noord Veluws Museum in Nunspeet heeft de tentoonstelling Jos Lussenburg – markant palet verlengd tot 27 augustus. In drie maanden tijd hebben 6.500 belangstellenden de tentoonstelling bezocht. De reacties waren zeer positief op het werk van Lussenburg (1889-1975), die vooral bekend staat als ‘Zuiderzee-schilder’, maar met ook een passie voor muziek een belangrijke rol speelde in het kunstleven op de Noordelijke Veluwe.

Hotline van het kwaad

De Grijpskerker kunstenaar Johan van der Dong heeft de Hotline van het Kwaad geopend. Wat zien mensen als ‘het Kwaad’? Ze kunnen het inspreken door het telefoonnummer 06-22763475 te bellen. In 2117 wordt het pas afgeluisterd, zodat men dan kan inventariseren, hoe de wereld honderd jaar eerder tegen het kwaad aankeek. Van der Dong Werd eerder bekend met projecten als De Postbus van God en De Hotline van God.


COLUMN BOSZICHT

Eigentijds

Je moet je schoenen uittrekken als je de volgende zaal van het Stedelijk Museum binnen wilt. Daar klinkt muziek. Op de met witte, zachte vloerbedekking beklede tribune zitten of hangen opvallend veel jonge bezoekers. Op een wandgroot scherm wordt de two-channel videoshow The Buzz Club in Liverpool (1994-1997) van Rineke Dijkstra geprojecteerd. Ze is bekend en beroemd vanwege haar foto’s van jonge mensen, maar ze maakt ook al tientallen jaren video’s. We zien ze op het ritme van de muziek onduidelijke bewegingen maken. Mijn volwassen zoon zit naast me en moet glimlachen om al die jongens en meisjes die daar, onhandig in hun lichaam hangend, zelfs op klassieke muziek bewegen alsof ze zich in een dancing bevinden. Hij herkent er zichzelf helemaal in, zegt hij, dezelfde gabberoutfit die hij droeg toen hij op die leeftijd was. Een identieke tweeling staat daar wat schutterig te headbangen. Jonge mensen in de overgang van kind naar volwassene. Hoe onzeker je je dan kan voelen, hoe belachelijk alles om je heen dan lijkt, hoe je ouders waar je altijd troost en bescherming bij zocht ineens een stel maffe mongolen zijn geworden, terwijl jij niets liever doet dan een beetje staan te headbangen of schouderschokken bij muziek. De jonge mensen in de zaal herkennen zichzelf in de beelden van Rineke Dijkstra. Dat maakt dat ze geamuseerd en nieuwsgierig blijven kijken. Dat je voor deze installatie je schoenen moet uittrekken, maakt alles nog spannender, terwijl het juist een banale alledaagsheid toont. Beelden die je een spiegel voorhouden.
Het viel daardoor ineens op dat de schilderijen uit de vooroorlogse avant-garde, Symbolisme en Expressionisme, er in het Stedelijk stil en futloos bijhingen. Grauwe kleuren, saaie voorstellingen. Kunst die zich van ouderdom in zichzelf had teruggetrokken. Het was geschiedenis geworden, een verzameling dode kamerplanten. Pas bij de abstracte schilderijen van Newman en Rothko werd het weer spannend. Ik keek door de ogen van mijn zoon en begreep ineens waarom het niet meevalt om jonge mensen bij museumkunst van een andere tijd te betrekken. Tijd die niet die van hen is geweest.
Rineke Dijkstra weet hoe dat moet. Ze heeft maling aan traditie of avant-garde. Ze fotografeert mensen en legt de nadruk op het gewone leven, zoals zwangere of net bevallen vrouwen, gehavende jonge toreadors, de kadaverdiscipline waaraan een Russisch danseresje zich onderwerpt. Persoonlijk en kunstzinnig. Waarmee ze in haar eentje een gang naar het Stedelijk tot een avontuur maakt.
Eric Bos
Rineke Dijkstra: Een Ode, t/m 6 augustus in Stedelijk Museum, Amsterdam. www.stedelijkmuseum.nl


KLEINE KUNSTIRRITATIES

Een nieuwe renaissance?

Loop je rond op een tentoonstelling van Egyptische, Romeinse en Azteekse beelden, dan bevind je je in een museum voor oudheden. Lijkt vanzelfsprekend, maar dit is de tentoonstelling Treasures from the Wreck of the Unbelievable van Damian Hirst, die nu tegelijk met de Biënnale in Venetië wordt gehouden. De meningen erover zijn verdeeld; sommigen vinden de expositie prachtig, anderen volksverlakkerij. Wat heeft Hirst nu weer uitgespookt?
Allereerst het verhaal: een schip vol met kunstwerken zou in de 1ste eeuw in de Indische Oceaan vergaan en in 2008 herontdekt zijn. Hirst investeerde in het opvissen van de werken en stelt nu de ‘schatten’ in Venetië tentoon. De beelden zijn kapot, ze dragen de sporen van het water en het zeeleven; kleurige koralen hebben ze overwoekerd, maar niet hun ‘klassieke’ schoonheid verwoest. Er ontstaan problemen als ook Mickey Mouse zich onder de kostbaarheden bevindt en sommige beelden nogal op Kate Moss en Hirst lijken. Je bent beetgenomen!
Maar wil Hirst wel zijn publiek bedriegen? Hij geldt als iemand die meer van geld dan van kunst houdt en niets zelf maakt. In Venetië gaat hij nostalgisch in de tijd terug en doet daarmee een knieval voor mensen met veel geld en weinig smaak. Sommige kunstcritici beweren echter dat hij hier een geniale stap heeft gezet om de vastgelopen kunst los te trekken.
In de jaren twintig verklaarde Marcel Duchamp dat hij genoeg had van retinale kunst; met zijn werk wilde hij vooral de geest van mensen prikkelen. Dit idee verkreeg een echo en vanaf de jaren zestig ontwikkelde zich een kunst, die het concept belangrijker achtte dan het visuele en de kunstenaar meer als bedenker dan als maker zag. Nu heeft de conceptuele kunst veel interessante werken opgeleverd, maar uiteindelijk ook tot dogma’s geleid. De materialen en de vormgeving werden steeds eenvoudiger en de tentoonstellingen steeds leger. Het resultaat was vaak armzalig en als je dieper op het concept inging, stuitte je op ideetjes. De kunstwereld gelooft echter nog steeds in de conceptuele parameters van de kunst.
Gelukkig zijn sommige kunstenaars recalcitrant. Zo vond Hirst het concept belangrijk, maar had soms wel diepgaande ideeën, omdat hij de erfenis van Duchamp met kennis van de kunstgeschiedenis vermengde. Zijn werk was dus zowel conceptueel als visueel aantrekkelijk. En hij liet zijn werk door assistenten uitvoeren, maar koos daar wel goede vaklui voor. Van zo’n ‘onzuiverheid’ is bij Engelse kunstenaars vaak sprake, omdat ze tradities in hun werk kunnen incorporeren.
Luisteren we naar interviews met Hirst, dan wordt zijn image bijgesteld en zijn huidige tentoonstelling begrijpelijker. Hirst houdt niet van geld; hij vindt het handig en gebruikt het vooral om grote projecten te financieren. Hij geniet van het visuele en houdt van kunst, die voor hem een magisch/theatrale functie heeft om de geest van mensen te activeren. Hij is kritisch op het wereldgebeuren als hij zegt: “In een tijd van leugenaars in onze regeringen is het makkelijker om in het verleden te geloven dan in de toekomst.’’ Maar hij is ook ironisch; het verleden, dat hij ons voorschotelt is uitdrukkelijk nep. De beelden komen niet uit de oudheid, de beschadigingen zijn kunstmatig aangebracht en de koralen zijn van brons. Hirst heeft de beelden in de zee laten zinken en ze weer opgetakeld om zijn verhaal sprookjesachtig te maken. En ook al heeft hij het vaak over ‘geloven’, hij liet clous achter, opdat niemand zijn werk met echte antiquiteiten zou verwarren.
In Venetië toont hij het ‘museum’ van een verzamelaar, die net als hij ‘schatten’ vergaart om van hun symbolische betekenis, schoonheid en precisie te genieten. Waarden, die door de moderne kunst gewantrouwd worden, maar die Hirst universeel acht. Is dit een fase in zijn oeuvre of is hij op een renaissance uit? Een renaissance is een collectieve omwenteling in een cultuur (inclusief de kunst) als er na een breuk in de tijd, ruimte ontstaat voor een amalgaam van oude en nieuwe ideeën. Zoiets krijg je alleen niet voor elkaar en een stoet van ‘Hirst-achtige’ kunstenaars lijkt ook niet de oplossing. Mocht er binnenkort toch een renaissance komen, dan moet Hirst daar ook aan geloven, want een ‘wedergeboorte’ lijkt helemaal niet op oude voorbeelden. Dat is een kunst, die we nog nooit gezien hebben.
Katalin Herzog
Zie weblog https://kunstzaken.blogspot.nl

Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar: info@kunstkrant.com

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

Cadeausuggestie : Geef een jaarabonnement op de KunstKrant Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstexposities bij u in de buurt

Het is mogelijk een abonnement te nemen op de KunstKrant, zodat u iedere twee maanden verzekerd bent van actuele expositie-informatie bij u in de buurt. Een abonnement in Nederland kost € 19,50 per jaar voor zes nummers (een jaar lang, uitgave tweemaandelijks).
Voor Duitsland en België is een abonnement € 25,- per jaar.

Klik hier om een abonnement te nemen op
de KunstKrant

Ja, ik wil op de hoogte blijven van informatie over beeldende kunst, tentoonstellingen, galerieën en musea. Ik vind het gemakkelijk om de Kunst Krant thuis bezorgd te krijgen voor maar € 19,50 per jaar De KunstKrant - EENENTWINTIGSTE JAARGANG NUMMER 4 - JULI / AUGUSTUS 2017 De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea


De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea