docid 999307681D99AF1FC12583FC004E8F6C
Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws

De Lakenhal weer open
Na een verbouwing van twee jaar is De Lakenhal op 20 juni weer geopend. Het museum is gerestaureerd en uitgebreid. De Lakenhal haakt meteen aan op het Rembrandtjaar met Rembrandt & de Gouden Eeuw (t/m 3 oktober). Tot 29 september is er de fototentoonstelling Verwoest huis van Marjan Teeuwen. In 2015 verrichtte de kunstenares een architectonische ingreep in de vier woningen, die voor de uitbreiding van het museum moesten wijken. Deze installatie legde ze vast in een ode aan de gesloopte panden.Bril voor kleurenblinden in Centraal Museum
Bij het Centraal Museum in Utrecht zijn speciale brillen beschikbaar voor mensen met rood-groene kleurenblindheid. De bril versterkt de kleuren in kunstwerken en zorgt voor een helder en rijker contrast. Het hulpmiddel zou bij uitstek geschikt zijn voor de tentoonstelling Stuff Matters van Jessica Stockholder Ð Ôeen kleurenfeestÕ (t/m 1 september).Video-app met gebaren in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft als eerste museum een video in Nederlandse gebarentaal. In het museum zijn sinds enkele jaren al maandelijkse rondleidingen voor doven en slechthorenden. Nu is er een app met een tour langs twintig kunstwerken, met een schat aan weetjes, filmpjes en animaties.Beelden Jaume Plensa in Hofvijver Den Haag
Museum Beelden aan Zee bestaat dit jaar 25 jaar en viert dat deze zomer met de Nederlandse debuuttentoonstelling van de Spaanse kunstenaar Jaume Plensa, gevolgd door een overzicht van de wereldberoemde NanaÕs van Niki de Saint Phalle in het najaar. Om het jubileum kracht bij te zetten, wil het museum twee beelden van Plensa in de Hofvijver in Den Haag plaatsen. Dit zal richting het einde van de tentoonstelling zijn, die tot 22 september duurt. Plensa realiseerde afgelopen jaar tijdens Friesland Culturele Hoofdstad in Leeuwarden een van de elf fonteinen in de elf steden: de door velen als meest opzienbarendst beschouwde ÔmistfonteinÕ Love.Hippe Rembrandt bij Madame Tussauds
In het kader van het Rembrandtjaar heeft Madame Tussauds in Amsterdam een moderne variant gemaakt van de beroemdste kunstenaar uit de Gouden Eeuw: met onder meer een knotje en een tatoeage. De eigentijdse versie staat tot eind augustus naast het originele wassen beeld van Rembrandt.


Van Lymborch Huis geopend in Nijmegen
Op 25 augustus wordt in Nijmegen het Gebroeders van Lymborch Huis geopend. Bezoekers leren daar meer over het leven van de drie broers, die worden gezien als de vernieuwers van de Westerse schilderkunst rond 1400. Hun miniaturen worden tot de hoogtepunten van de middeleeuwse kunst gerekend. Het Huis is gevestigd aan de Burchtstraat 63, bovenop de nog bestaande kelders van het familieatelier, waar de gebroeders het vak geleerd hebben.


Stedelijk Amsterdam krijgt nieuwe directeur
Rein Wolfs wordt de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Hij volgt Beatrix Ruf op, die in 2017 vertrok nadat ze in opspraak raakte vanwege haar nevenactiviteiten. Later bleek dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Rein Wolfs is momenteel directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn en leidde eerder het Migros Museum in ZŸrich en het Fridericianum in Kassel. Op 1 december begint hij in Amsterdam.


Oprichtster van Foam stopt na achttien jaar
Marloes Krijnen stopt als directeur van het Fotomuseum Amsterdam, Foam, dat ze achttien jaar geleden oprichtte. Krijnen wordt binnenkort 65 jaar. Ze wordt op 1 september opgevolgd door een duo: Marcel Feil als artistiek directeur en Nynke de Haan als zakelijk directeur. Beiden zijn momenteel al adjunct-directeur bij Foam en hebben ruime ervaring in de sectoren kunst, cultuur en fotografie.


Van Nieuwenhuizen gaat De Pont leiden
Martijn van Nieuwenhuizen wordt de nieuwe directeur van Museum De Pont in Tilburg. Op 26 augustus volgt hij Hendrik Driesen op, die aan de wieg stond van het museum en dertig jaar directeur was. Van Nieuwenhuizen was onder meer conservator bij het Stedelijk in Amsterdam, tussen 2000 en 2004 directeur bij het Institute of Contemporary Arts in Londen en in 2005 curator van het Nederlands Paviljoen op de Bi‘nnale van Veneti‘.


Museum Ootmarsum enHuis voor de Kunst dicht
Museum Ootmarsum gaat sluiten. Volgens een bericht in het Dagblad van het Noorden staat het al eerder geopende Huis voor de Kunst in Veendam van dezelfde eigenaren te koop. Van het museum in Ootmarsum, waar onder meer kunst van Marius van Dokkum en van de Toyisten te zien was, loopt op 1 september het huurcontract af. De eigenaren noemen als reden de veranderende kunsthandel en willen meer tijd voor zichzelf.


Ode aan Frida Kahlo
Met Viva Frida! brengt de GO Gallery in Amsterdam een ode aan Frida Kahlo. De Mexicaanse kunstenares is een icoon, die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Circa dertig kunstenaars, onder wie Ans Markus, nemen deel aan de expositie. Deze opent op 13 juli, de 65ste sterfdag van Kahlo, en duurt tot 24 augustus. Over twee jaar wijden het Drents Museum en het Cobra Museum grote tentoonstellingen aan Frida Kahlo.


Speuren naar Drentse sporen van Van Gogh
Vincent van Gogh verbleef in het najaar van 1883 bijna drie maanden in Drenthe. Het Drents Museum gaat met een aantal andere instellingen onderzoek doen naar de sporen die de wereldberoemde kunstenaar heeft achtergelaten. Dit moet volgend jaar leiden tot een inventarisatie van monumenten en erfgoedlocaties. Aan de hand van de feiten kunnen locaties en het verhaal van Van Gogh in Drenthe worden ontsloten.


Jan Kruis Museum geopend in Orvelte
Eind mei is in Orvelte het Jan Kruis Museum geopend. De in 2017 overleden tekenaar is bekend van zijn strip Jan Jans en de kinderen. In het museum komt ook zijn andere werk aan bod, zoals Woutertje Pieterse, reclame en sprookjes. Zie www.jankruismuseum.nl. Jan Kruis wordt ook ge‘erd in Museum Lunteren met de expositie Een creatieve duizendpoot (t/m 29 september). Op 13 juli opent een overzichtstentoonstelling van Kruis in de Secretarie in Meppel.


M‡xima opent Superstraat Wereldmuseum
Koningin M‡xima opent op 3 juli samen met burgemeester Aboutaleb de tentoonstelling Superstraat in het Wererldmuseum in Rotterdam. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen er kennis maken met de verschillende bewoners. Zij zijn in Rotterdam geboren en/of getogen, of er juist naartoe verhuisd of gevlucht. Ze staan symbool voor de vele culturen en ruim 170 nationaliteiten die de stad rijk is. Het is de eerste tentoonstelling sinds de grote verbouwing van het Wereldmuseum. Deze is vanaf 6 juli voor het publiek toegankelijk.


Oudste ršntgenfotoÕs in Teylers Museum
In de collectie van Teylers Museum in Haarlem is onlangs een bijzondere vondst gedaan: een complete set van de oudste ršntgenfotoÕs ter wereld. Wilhelm Ršntgen drukte ze zelf af en stuurde de series naar een kleine groep prominente natuurkundigen. Onder hen natuurkundige Antoon Lorentz, van 1910-1928 directeur van Teylers Natuurkundig Laboratorium. Verder is alleen in Londen nog een complete set bekend. De originele ršntgenfotoÕs zijn tot en met 14 juli tentoongesteld in Teylers Museum.Nederlands Film Festival vooraf op Soestdijk
Vanaf 27 september vindt het Nederlands Film Festival plaats. Aan het eind van deze zomer is er al een voorproef van vijf films in de achtertuin van Paleis Soestdijk, op 29, 30, 31 augustus en op 4 en 6 september. De eerste vertoning in de buitenlucht is Dirty God (2019) van Sacha Polak. Meer informatie op www.paleissoestdijk.nl


Extra expositieruimte voor Lalique Museum
Het Lalique Museum in Doesburg heeft een nieuwe expositieruimte in gebruik genomen aan de Gasthuisstraat 8, aan de overzijde van het museum. De uitbreiding is nodig vanwege de sterk toenemende bezoekersaantallen. Zo werden in het eerste deel van 2019 viermaal zoveel gasten ontvangen dan een jaar eerder. Ook kan op deze locatie zeldzaam werk van RenŽ Lalique uit de collectie getoond worden, wat eerder door ruimtegebrek niet mogelijk was.


Framer Framed verhuist
Na vijf jaar in de Tolhuistuin in Amsterdam verhuist Framer Framed aan het eind van de zomer naar een nieuwe locatie in Amsterdam-Oost: de zuiveringshal van de voormalige Oostergasfabriek. Het culturele platform werd negen jaar geleden opgericht in Utrecht als reizende instelling voor kritische curatoren. Vanuit de overtuiging dat kunst niet alleen in het centrum van de stad getoond moet worden, opende Framer Framed vorig jaar al een tweede locatie in de Molenwijk in Amsterdam-Noord. Nu wordt dus een goed geoutilleerde ruimte in Oost betrokken. De grote opening is op 27 september.


ÔUtrecht, Caravaggio en EuropaÕ online te zien
De succesvolle tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, die eerder dit jaar ruim 100.000 bezoekers trok in het Centraal Museum, is momenteel te zien in de Alte Pinakothek in MŸnchen (t/m 21 juli). De tentoonstelling is nu ook virtueel te bezoeken. In samenwerking met Google Arts & Culture is een overzicht gemaakt met informatie over de 55 kunstwerken.
Zie g.co/pinacaravaggisti


Rijksmuseum heeft weer Escape Game
Na het succes van vorig jaar Ð met 20.000 bezoekers Ð lanceert het Rijksmuseum in Amsterdam deze zomer een vernieuwde Escape Game. Teams van 2 tot 5 spelers worden uitgedaagd geheimen van het museum te ontdekken. Onder het thema In de schaduw van Rembrandt is het Rijksmuseum op een andere manier te beleven. Van 13 juli t/m 1 september dagelijks te spelen. Inschrijven al mogelijk via www.rijksmuseum.nl


ZomerExpo: les refusŽs
Afgelopen voorjaar zijn uit duizenden aanmeldingen van zowel professionele als amateurkunstenaars 250 werken anoniem geselecteerd voor de ZomerExpo Europa in Museum De Fundatie in Zwolle en in Heino (t/m 1 september). Uit de afvallers koos Marina Raymakers, directeur van Kunst centrum Haarlem, even ÔblindÕ 30 werken. Die zijn tot 24 augustus te zien in de Salon des RefusŽs in het Kunst centrum aan de Gedempte Oude Gracht 117-121.Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar:
info@kunstkrant.com