Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland
language :
English English
Nederlands vertaal naar engels
Deutsch Deutsch


kunstnieuws


Winnaar ets

De ets van Eddy Roos is gewonnen door G.W.M. Koevering uit Den Dungen..Van harte gefeliciteerd!. De ets komt naar u toe..

Schatgraven en pottenkijken in Dalfsen

Op de plek waar in 2015 een groot grafveld uit de hunebed-tijd is aangetroffen en belangrijke vondsten uit de vroege middeleeuwen zijn gedaan, is deze zomer nieuw archeologisch onderzoek gestart. Daarbij konden 400 belangstellenden zich aanmelden om hier aan mee te werken. Deze opgravingen duren tot 9 september. ‘Pottenkijkers’ zijn ook welkom tijdens de werkzaamheden. Daarnaast zijn er op 9 september en 14 oktober speciale publieksdagen. De Schat van Dalfsen is tentoongesteld in het gemeentehuis. Zie www.schatvandalfsen.nl

Humor-schilderij per ongeluk overgeschilderd

Een medewerker van museum De Hallen in Haarlem heeft tijdens het aanstippen van vlekken op de muur per ongeluk een kunstwerk overgeschilderd. Het gaat om Portret of the nail behind the canvas van Bas van Wieringen. Op het doekje van 10 bij 10 centimeter is een levensecht lijkende spijker te zien. Het maakt deel uit van de tentoonstelling Humor – 101 jaar lachen om kunst (t/m 10 september). Het museum vat de fout serieus op. Het werk is uit de tentoonstelling gehaald. Bekeken wordt, of het gerestaureerd kan worden.

Film ‘We Margiela’ in première in Boijmans

Op zondag 22 oktober is in Museum Boijmans van Beuningen de wereldpremière van We Margiela. Deze documentaire van het Rotterdamse Mint Film Office gaat over de ontstaansgeschiedenis van Maison Martin Margiela. De premièrelocatie is toepasselijk, want het modehuis van ontwerper Margiela en mede-oprichtster Jenny Meirens hield twintig jaar geleden hier zijn eerste museumtentoonstelling. De film maakt deel uit van de tentoonstelling Change!, over de veranderkracht van design (vanaf 14 oktober). Na de wereldpremière in Rotterdam volgt op 23 oktober een vertoning in het MoMu (Modemuseum) in Antwerpen en op 26 oktober de ‘internationale première’ in Milaan.

Groot legaat voor Westfries Museum

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een schenking gekregen van circa 1,7 miljoen euro en enkele honderden kunstobjecten en voorwerpen, waaronder schilderijen van Josef Israëls, Anton Mauve en George Breitner. Het geldbedrag gaat in het Le Cocq d’Armandville Planckenfonds, vernoemd naar de erflater. Uit dit fonds krijgt het museum jaarlijks een bedrag voor aankoop, restauratie en presentatie. Onder meer de vijf gestolen schilderijen die vorig jaar in de Oekraïene zijn teruggevonden, kunnen hiermee hersteld worden.

Open Monumentendag

In het weekend van 9 en 10 september is het Open Monumentendag. Onder het thema Boeren, burgers en buitenlui zijn meer dan 4.000 gebouwen gratis te bezoeken. Dat geldt niet alleen voor een aantal musea en andere cultuurinstellingen, maar ook voor plekken, die normaal niet toegankelijk zijn. Zie www.openmonumentendag.nl

Kasteel Ruurlo: grote toeloop en rechtszaak

Slechts twee weken na opening ontving Kasteel Ruurlo al de 10.000ste bezoeker. Het kasteel is het nieuwe ‘thuis’ voor de Carel Willink-collectie van Hans Melchers (tevens grondlegger van Museum MORE in Gorssel). De eigenaar verwelkomde de 10.000ste museumgast zelf, en maakte bij deze feestelijke gelegenheid meteen bekend dat hij een kort geding aanspant tegen de gemeente Berkelland. Melchers vindt dat hij vooraf genoeg gewaarschuwd heeft voor een grote toeloop van bezoekers, maar dat de gemeente de bijbehorende verkeersstroom niet goed afhandelt. Vele foutparkeerders kregen een bon. Melchers gaat die betalen en wil die verhalen op de gemeente. Het overleg tussen beide partijen loopt vast. Melchers bekijkt onder meer of hij parkeerruimte op eigen terrein kan realiseren.

Tetsuji Seta ontvangt penningprijs Teylers

De Japanse kunstenaar Tetsuji Seta heeft in de zomer de Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal gekregen. Hij ontving deze aanmoedigingsprijs voor penning-kunstenaars vanwege zijn verstilde en gedetailleerde objecten van brons en zilver. Seta combineert daarin geometrische vormen met ‘gevonden voorwerpen’ uit zijn tuin, zoals takjes, blaadjes en bloemknopjes. Aan deze vijfjaarlijkse prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden en een tentoonstelling in het Haarlemse Teylers Museum, die tot 28 januari duurt.

XL-weekend XL-kunst

Van 12 t/m 15 oktober vindt in Amsterdam voor de tweede keer de kunstbeurs BIG ART plaats. Een extra-lang weekend, van donderdag t/m zondag, is De Zonnewijzer aan de Herengracht 182 gevuld met XL-kunst. Er zijn meer dan veertig (super)grote installaties, sculpturen, schilderijen en andere werken. Zie www.bigart.nu

Miljoen bezoekers in Gasometer Oberhausen

De tentoonstelling Wunder der natur in de Gasometer in Oberhausen breekt alle records. Afgelopen jaar was het al de succesvolste wisseltentoonstelling in Duitsland en deze zomer werd de miljoenste bezoeker verwelkomd. De expositie laat op indrukwekkende wijze zien, hoe verwonderlijk en tegelijk kwetsbaar onze planeet is. Blikvanger is een 20 meter grote aardbol die in de voormalige gasopslag hangt, waarop bewegende satellietbeelden geprojecteerd zijn. De in maart 2016 geopende tentoonstelling is al twee keer verlengd en eindigt op 30 november.

Kanton aan de Kromme Rijn: Armando en China

Museum Oud Amelisweerd, waar onder meer de collectie van Armando is ondergebracht, gaat een uitwisselingsproject aan met het Guangdong Museum uit het Chinese Guangzhou. Vanaf 23 september is er in MOA te Bunnik een collectie 18de-eeuwse Chinese landschapskunst te zien, in relatie tot de landschappen van Armando en het 18de-eeuwse Chinese behang van het landhuis. In 2018 gaat het werk van Armando naar het Guangdong Museum, voor zijn eerste tentoonstelling in China.

Musea om de Hoek samen in Amsterdam

In Amsterdam heeft een aantal kleinere (buurt)musea zich verenigd in Museum om de Hoek. Ze bundelen hun krachten om een breder publiek te laten zien wat de ‘buitengebieden’ van de stad te bieden hebben. Ook toeristen vinden steeds vaker deze kleinere musea met hun lokale karakter. Het gaat om onder meer het Indische Buurt Museum, Perron Oost en het Street Art Museum. Er zijn al meerdere bijeenkomsten in Pakhuis de Zwijger georganiseerd door Museum om de Hoek. Daarnaast komt er een gezamenlijke programmering en worden stadsbrede initiatieven ontwikkeld.

Kaandorps dropdoosjes

Cabaretière Brigitte Kaandorp is voor even gastcurator van het kleinste museum van Haarlem. Tot 16 september toont ze er haar collectie dropdoosjes die ze al jaren verzamelt. Het begon eens met een zoektocht naar Pottertjes in Milaan, waar ze prachtig vormgegeven doosjes Amarelli tegenkwam. Sindsdien speurt ze overal naar verschillende keelsnoepdoosjes. Normaal staan ze thuis in een vitrine, nu in Kunst centrum Haarlem.

Nominatie Voorlinden voor ‘Best exhibition’

De tentoonstelling Say Cheese van Martin Creed in Museum Voorlinden is genomineerd voor de LCD Award Best Exhibition, ook wel ‘de Oscars van de museumwereld’ genoemd. De aanstekelijke solotentoonstelling van de Britse kunstenaar was in de eerste helft van dit jaar te zien in het museum in Wassenaar. De andere twee nominaties zijn musea uit Shanghai en Washington. De prijsuitreiking is op 29 september in Londen.

Galerie Stijl naar Eefde

Vorig najaar sloot Galerie Stijl de deuren van de Chauffeurswoning in Arnhem om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Die is gevonden in Eefde, tussen Zutphen en Gorssel. Gedurende de zomer is begonnen met de verbouwing van het pand dat uit meerdere paviljoens bestaat. Er komt een galerie en een beeldentuin voor wisselexposities en een museumgedeelte voor de vaste collectie van galeriehouders Etta Adriaanse en HansChristitaan Peters. Zij richten zich met name op geometrisch abstracte en toegepaste kunst. Naar verwachting opent de nieuwe galerie eind dit jaar.

De Pont krijgt Kapoor

Museum De Pont krijgt ter ere van het 25-jarig bestaan een grote sculptuur van Anish Kapoor. Daarmee wordt Tilburg de eerste Nederlandse stad met een monumentaal werk van de Brits-Indische kunstenaar in de openbare ruimte. De zes meter hoge sculptuur wordt op 16 september voor het museumgebouw onthuld, in aanwezigheid van prinses Beatrix. De onthulling van Kapoors ‘hemelspiegel’ betekent ook de start van de jubileumtentoontelling WeerZien (t/m 18 januari), waarin werken uit eerdere tentoonstellingen terugkomen naar De Pont.

Fusie Persmuseum en Beeld en Geluid

Het Persmuseum in Amsterdam en Beeld en Geluid in Hilversum zijn gefuseerd. Daarmee is één organisatie ontstaan die de geschiedenis en actualiteit van media, pers en journalistiek belicht. Het Persmuseum is inmiddels gesloten en gaat op in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Eind september opent in deze gezamenlijke vorm de eerste tentoonstelling met het thema pers en journalistiek. Daarnaast werd bekend dat directeur Jan Müller per 1 oktober vertrekt en het audiovisueel archief in het Australische Canberra gaat leiden. Müller gaf vorm aan de digitalisering bij Beeld en Geluid en was nauw betrokken bij de fusie met het Persmuseum.

Escher volgend jaar geëerd in Fries Museum

Het Fries Museum in Leeuwarden wijdt volgend jaar een grote tentoonstelling aan M.C. Escher. Tijdens de manifestatie Culturele Hoofdstad 2018 in Friesland gaat een langgekoesterde wens in vervulling om Escher, die geboren is in Leeuwarden, weer ‘thuis’ te brengen.

Alle tekeningen van Rembrandt online

Ter gelegenheid van de geboortedag van Rembrandt, op 15 juli, heeft het Rijksmuseum al zijn tekeningen uit de eigen collectie online gezet. Het gaat om 64 voorstellingen van landschappen, portretten, Bijbelse taferelen en alledaagse observaties. Door de hoge resolutie van de afbeeldingen zijn de tekeningen zowel voor onderzoekers als ook kunstliefhebbers interessant.

Feestelijke Kunstroute Kralingen-Crooswijk

De Rotterdamse Kunstroute Kralingen- Crooswijk bestaat tien jaar. Er is een spectaculaire opening georganiseerd op 7 oktober in galerie Kralingen, met een festivalcafé, een veiling, concerten, straatkunst en een culinaire route. Ook komt er een magazine uit met hoogtepunten uit de afgelopen tien jaar. Deze kunstroute met meer dan 200 kunstenaars op 50 locaties is tweedelig: in het weekend van 8 en 9 oktober vindt die plaats in Crooswijk, op 15 en 16 oktober is Kralingen aan de beurt. Zie www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

Tien topstukken on tour

Vanaf 4 oktober gaan tien kunstwerken uit onder meer het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum op reis langs zes verschillende musea verspreid over het land. Het gaat om werken die zijn verworven dankzij bijdragen van de BankGiro Loterij. De reizende presentatie begint in het Mauritshuis in Den Haag, gaat via het Fries Museum in Leeuwarden, TwentseWelle in Enschede, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Kröller-Müller Museum in Otterlo, en eindigt in maart in het Bonnefantenmuseum. Telkens zijn drie weken lang werken te zien van Rembrandt, Appel, Steen, Monet, Picasso en anderen.

Sacha Tanja Penning voor Koen Vermeule

Op 26 augustus heeft Koen Vermeule in de Kunsthal in Rotterdam de Sacha Tanja Penning ontvangen. Dit is een stimuleringsprijs voor figuratieve kunst. Volgens de jury is Vermeule een indrukwekkend talent, dat een geheel eigen signatuur heeft binnen de hedendaagse figuratieve kunst. De uitreiking was meteen ook de opening van de overzichtstentoonstelling Wanderlust (t/m 19 november).

Haute couture in grachtenpanden

Couturier Mart Visser presenteert dit najaar zijn 50ste Haute Couture-collectie. Het jubileum wordt aangegrepen voor een tijdelijk museum met monumentale allure: in een aantal grachtenpanden in hartje Amsterdam. Rauwe, kaalgeslagen muren contrasteren met statige stijlkamers. In dit bijzondere decor voor mode en kunst is licht, beweging, beeld, muziek en worden tevens schilderijen en sculpturen van Mart Visser getoond. Beyond context is van 17 oktober t/m 19 november aan de Herengracht 541-543.

Succes van Boijmans- Van Beuningen in Japan

De door Museum Boijmans-van Beuningen georganiseerde tentoonstelling Toren van Babel in Japan is een groot succes. In Tokyo bezochten ruim 380.000 belangstellenden de werken van Bruegel, Jheronimus Bosch en andere Hollandse Meesters. Inmiddels is de expositie doorgereisd naar Osaka, waar ook ruim 300.000 bezoekers worden verwacht. Het is de eerste tentoonstelling van BVB Collections, een internationaal programma, samengesteld uit de eigen collectie van het Rotterdamse museum.

Krabbé zoekt nieuwe geheimen van meesters

Op 5 september start het tweede seizoen van televisieprogramma Het geheim van de Meester, waarin Jasper Krabbé en zijn team bekende schilderijen reconstrueren en de verhalen erachter onderzoeken. Zo ontdekken ze een haar in een schilderij van Rembrandt en putjes in ’t Puttertje van Fabritius. De serie van acht uitzendingen begint meteen met een dubbele aflevering, op 5 en 6 september. Daarin wordt eerst Van Goghs academie-schilderij van twee worstelaars onderzocht, en vervolgens het stilleven dat hij er later overheen schilderde. Verder komen bekende werken van Willink, Rubens, Hals, Breitner en Monet aan bod. Vanaf 30 september gaan de makers de theaters in voor een college tour door het hele land. Kunstliefhebbers kunnen dan het Geheimteam ontmoeten en de schilderijen beoordelen. Zie www.avrotros.nl

Duitse schenking voor Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee in Den Haag heeft 20 sculpturen en 200 tekeningen gekregen van de Berlijnse beeldhouwer Waldemar Grzimek (1918-1984). Het is het enige museum buiten Duitsland, dat een schenking heeft ontvangen uit de nalatenschap van een van de bekendste beeldhouwers van naoorlogs Duitsland. Samen met onder anderen Gerhard Marcks vormde Grzimek decennia lang de voorhoede van de moderne, figuratieve beeldhouwkunst.

Onvergetelijk

Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, brengen het Stedelijk Museum en het Van Abbe Museum de publicatie Onvergetelijk uit. In 2013 startten deze musea in Amsterdam respectievelijk Eindhoven met Onvergetelijk, een speciaal museumprogramma voor mensen met dementie, waar inmiddels twaalf Nederlandse musea mee werken. Uit onderzoek van het VUmc blijkt dat het programma een positief effect heeft op zowel deelnemers als museummedewerkers. In de publicatie Onvergetelijk – Kunst en cultuur toegankelijk maken voor mensen met dementie en hun dierbaren worden de informatie en de opgedane inzichten gedeeld met het veld. De uitgave richt zich op culturele instellingen, maar kan ook gebruikt worden door zorginstellingen.


COLUMN BOSZICHT

Alles is bezield

De Duitse beeldend kunstenaar Rosa Loy (Zwickau, 1958) wijdt zich aan het mysterie vrouw, zoals ze het zelf omschrijft. In haar schilderijen beeldt ze uitsluitend vrouwen uit, die staan of zweven of elkaar omstrengelen. Haar werk is vol symboliek, vaak met bloemen en planten die verraden dat ze evenals als haar ouders, ooit hovenier is geweest. Haar eigen tuin is dan ook een belangrijke inspiratiebron. Haar moeder was als schilder een rolmodel voor haar kunstenaarschap.
De naam Rosa Loy deed bij mij geen lampje branden, maar in Duitsland wordt ze samen met haar echtgenoot, de beroemde schilder Neo Rauch, gezien als een sterrenpaar op het gebied van de eigentijdse kunst. Hun werk wordt bejubeld, hun foto’s en interviews verschijnen in ontelbare kranten en magazines. Mooie mensen om te zien, interessante mensen door wat ze vertellen over elkaar en hun werk. Soms schilderen ze samen aan één schilderij of schenken elkaar hun schilderijen. Evenals Neo Rauch schildert Rosa Loy verontrustende, surreële en symbolische voorstellingen in een stijl die tot de Neue Leipziger Schule behoort: figuratief, allegorisch en met nadrukkelijke abstracte elementen.

Evenals Neo Rauch schildert Rosa Loy verontrustende, surreële en symbolische voorstellingen in een stijl die tot de Neue Leipziger Schule behoort: figuratief, allegorisch en met nadrukkelijke abstracte elementen.

Ze werken in hun aanpalende ateliers in een oude katoenspinnerij in Leipzig en komen geregeld bij elkaar langs om elkaars werk te becommentariëren, ‘om er de final touch aan te verlenen’, zoals Neo Rauch dat noemt. Van concurrerende gevoelens hebben ze geen last.
De onderwerpen en de stijl van Rosa Loy doen enigszins denken aan het werk van Frida Kahlo, in de vrouwenthema’s en de raadselachtige symboliek. De idyllische manier waarop ze vrouwen vormgeeft wekt associaties met die van Leonor Fini. Voor haarzelf zijn Italiaanse fresco’s een bron. Balthus noemt ze ook. Maar ze staat open voor alle belangrijke beeldende kunstvormen. Het werk van Rosa Loy is krachtig, licht, omvattend en bevat veel humor. Ze noemt zachtheid, meegevoel en hulpvaardigheid als belangrijke vrouwelijke eigenschappen, wat je terugziet in haar zachte kleurenpalet, opgebouwd uit melkeiwit en pigment. In de voormalige DDR waar ze opgroeide, werden jongens en meisjes gelijkgeschakeld wat haar juist nieuwsgierig maakte naar wat de verschillen zijn. Vanaf dat moment deed ze via haar schilderijen en onderwerpen onderzoek naar vrouwelijkheid. De magische uitstraling van haar werk verklaart ze als: ‘Alles is bezield.’
Ze is in de hele wereld bekend, maar niet in ons land. Het Drents Museum in Assen opent echter op 24 september de prachtige tentoonstelling Bilder Bergen, een uitgebreide presentatie van het werk van Rosa Loy.

Eric Bos

Rosa Loy – Bilder Bergen, 24 september t/m 18 maart in Drents Museum, Assen. www.drentsmuseum.nl


KLEINE KUNSTIRRITATIES

De uitleggers

Pierre Janssen - In de greep van de kunst is de titel van de lopende dubbelexpositie in het Stedelijk Museum Schiedam en in het Museum Arnhem. Tien jaar na diens overlijden, eren ze de vader van de Nederlandse ‘kunst-uitleggers’. Een goede gelegenheid om uitleg en uitleggers onder de loep te nemen.
Hoewel sommige kunstenaars hun werk vanzelfsprekend vinden, is dat nooit het geval. Een kunstwerk kan iemand hevig beroeren, maar topervaringen zijn zeldzaam, terwijl we dat nu van alle kunstwerken verwachten. In de 19de eeuw zijn we gaan geloven dat kunst ons altijd emotioneel moet overweldigen. Maar er zijn ook meer terughoudende kunstwerken, die dat niet doen en toch de moeite waard zijn. Eigenlijk moeten we voor alle kunst moeite doen. Kunst drukt niet alleen eeuwige emoties uit, maar bevat ook historische ideeën. Kennis van de context is altijd nodig en begrip kan de kunstervaring alleen maar verdiepen. Daarom zijn uitleggers nodig, die tegenwoordig vooral op de televisie verschijnen.
Uitleggers kunnen kunst echter niet uitleggen. Kunstwerken zijn alleen benaderbaar. Een beeldend kunstwerk bijvoorbeeld kan benaderd worden door er nauwkeurig naar te kijken, iets over de context te leren en door te interpreteren. Dit zijn de taken van de uitleggers. Meestal doen ze het ene beter dan het andere, maar in de interpretatie schieten ze vaak tekort. Interpretaties kosten veel tijd en worden in Nederland te moeilijk bevonden voor kunstprogramma’s, die ‘wel leuk moeten blijven’. Aan de tentoonstellingen over Janssen werken ook uitleggers mee, zoals Jasper Krabbé, Wim Pijbes en Henk van Os. De laatste, voormalig hoogleraar en directeur van het Rijksmuseum, was in zijn programma Beeldenstorm zowel toegankelijk als geleerd. Hij had een kunsthistorisch team tot zijn beschikking, maar was altijd al een erudiete verteller, zoals ik dat tijdens mijn studie kunstgeschiedenis ervoer. Het enige irritante aan Van Os was zijn zalvende toon waarmee hij de bijzonderheid van kunst benadrukte. Pijbes, de voorlaatste directeur van het Rijksmuseum, maakte net als Van Os geen fouten, maar bleef de droge manager, die ook over kunst kon vertellen. Zo niet Krabbé, die als kunstenaar zijn ‘liefde voor kunst’ enthousiast de huiskamer in blaast. Zijn opwinding verbergt de magerte van zijn cliché-verhaaltjes. Van de genoemde uitleggers is hij het meest geschikt voor de rol van leuke uitlegger op televisie; hij kan het medium bespelen. Hij doet echter ook mee aan reclamespots waarin hij een museumbezoeker de ‘mystiek van het kijken’ wil bijbrengen. Zo legt hij haar uit dat de kunstenaar ‘een vaas wilde schilderen’, wat kennelijk niet gelukt is, anders was zijn commentaar onnodig.
We hebben dus uitleggers in soorten en maten. Lucas De Man van Avro’s Kunstuur is nu de ergste; hij doet zo populair dat de kijker zich meteen een kleuter gaat voelen. Voor alle uitleggers vormt Pierre Janssen een voorbeeld. Zijn programma Kunstgrepen was zo goed, omdat hij het vanuit een persoonlijke missie maakte. Hij was enthousiast, maar mystificeerde kunst niet. Voor hem was kunst mensenwerk waarbij hij iedereen wilde betrekken en zelfs kinderen niet als kleuters behandelde. Kunsthistorici vonden hem een populist, die te weinig kennis leverde. Als ze echter beter naar hem hadden geluisterd, hadden ze begrepen dat hij de deuren naar kennis juist wagenwijd openzette. Pierre Janssen heb ik in de jaren zestig bij het examen kunstbeschouwing aan de academie ontmoet. In het examenlokaal zag ik een rij kunstwerken op schildersezels. Een slungelige man stelde zich voor en vroeg mij voor de werken te gaan zitten, terwijl hij achter mij plaatsnam. Begint u maar, zei hij. Ik had plaatjes verwacht en was zo opgetogen over de echte werken dat ik de rare situatie vergat en anderhalf uur, ononderbroken, aan het woord was. Toen ik zweeg, kwam er commentaar en kritiek: ‘U bent echt met de werken bezig, maar u legt te veel nadruk op de formele aspecten. Waar blijven de betekenissen?’ Hadden de kunsthistorici dit maar gehoord. Hun benadering van kunst was toen formeel en stilistisch. Betekenissen vonden ze te anekdotisch. Later, op de universiteit heb ik de schade ingehaald. En mede door Pierre Janssen, ben ik ook een uitlegger van ‘kunst als mensenwerk’ geworden.

Katalin Herzog


Zie weblog https://kunstzaken.blogspot.nl

Heeft u ideeën of suggesties voor de Kunst-Krant? Stuur ze ons. U kunt uw opmerkingen en ingezonden brieven mailen naar: info@kunstkrant.com

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea


De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea
Cadeausuggestie : Geef een jaarabonnement op de KunstKrant Neem een jaarabonnement op de KunstKrant en u bent altijd op de hoogte van alle kunstexposities bij u in de buurt

Het is mogelijk een abonnement te nemen op de KunstKrant, zodat u iedere twee maanden verzekerd bent van actuele expositie-informatie bij u in de buurt. Een abonnement in Nederland kost € 19,50 per jaar voor zes nummers (een jaar lang, uitgave tweemaandelijks).
Voor Duitsland en België is een abonnement € 25,- per jaar.

Klik hier om een abonnement te nemen op
de KunstKrant

Ja, ik wil op de hoogte blijven van informatie over beeldende kunst, tentoonstellingen, galerieën en musea. Ik vind het gemakkelijk om de Kunst Krant thuis bezorgd te krijgen voor maar € 19,50 per jaar De KunstKrant - EENENTWINTIGSTE JAARGANG NUMMER 4 - JULI / AUGUSTUS 2017 De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea

De KunstKrant - informatiekrant over kunst, tentoonstellingen, galerieen en musea