Kunstkrant - De informatiekrant voor beelden kunst in Nederland

Dé informatiekrant voor beeldende kunst in Nederland...

Verkrijgbaar bij galerieën, musea en kunstinstellingen in heel Nederland

Niet alle musea meteen open. Altijd checken!

Niet alle musea zijn opengegaan, toen de corona-maatregelen per 1 juni werden versoepeld. Zo wordt het IJmuider Zee- en Havenmuseum in stand gehouden door een grote groep vrijwilligers, merendeels van 70 jaar en ouder. Omdat zij tot de risicogroep behoren, heeft het bestuur uit veiligheidsoverwegingen besloten het museum tot nader orde gesloten te houden. Dit geldt eveneens voor Slot Zeist. Vanwege vergelijkbare redenen blijven ook Museum Boxtel en K38 in Roden deze zomer dicht. Het Verzetsmuseum in Amsterdam kon juist wel open, omdat het hulp kreeg van een aantal medewerkers van de KLM. In het algemeen geldt: musea en galerie‘n kunnen hun maatregelen aanpassen of misschien alsnog mogelijkheden zien de deuren te openen. Controleer daarom altijd de website van een instelling, of er iets veranderd is.

 

Troostkunst in Stedelijk Museum Schiedam

Al snel na de lockdown nodigde het Stedelijk Museum Schiedam kunstenaars uit een kunstwerk te maken, dat troost kan bieden aan de stadsbewoners. Daar kwamen zoÕn vijftig reacties op. Posters van de kunstwerken hingen tot 15 juni in de stad en achter ramen van huizen. Nu het museum weer open is, zijn de echte kunstwerken er tot 4 oktober tentoongesteld. Stedelijk Schiedam gaf daarnaast een fotografieopdracht aan Margi Geerlinks. Zij is bekend van de fotoserie Ma van de dementerende moeder van Hugo Borst. GeerlinksÕ fotoreeks Achter de stilte van corona is nu ook in het museum te zien.

 

Rijksmuseum ontvangt schilderij in coronatijd

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een uitzonderlijk geschenk gekregen: het schilderij Engelen dragen het lichaam van Christus (ca. 1587), gemaakt door Bartholomeus Spranger. De schenker is kunsthandelaar en -verzamelaar Bob Haboldt. Hij werd emotioneel geraakt door de coronacrisis. Het genereuze gebaar is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van covid-19. Daarnaast hoopt Haboldt dat anderen zijn voorbeeld volgen om musea te steunen. Sinds 1 juni is het schilderij in het Rijksmuseum te zien.

 

Gulden snede-afstand

Op 1 mei ging Bos Fine Art in Den Haag weer open. Als variant op de anderhalve-metermaatregel introduceert deze galerie voor abstracte kunst het getal phi, dat de verhouding weergeeft van de gulden snede, namelijk 1,618É In de ogen van de eigenaren is dit getal een meer natuurlijke eenheid en bovendien een verhouding die veel voorkomt in de kunst.

Paleis Het Loo hanteert de term Ôroyale afstandÕ. Daar zijn de stallen en de paleistuinen te bezoeken. Het paleis zelf is al sinds 2018 gesloten wegens verbouwing en opent naar verwachting volgend jaar.

 

Monet, Munch, Picasso (bijna) alleen voor jezelf

Vanwege de corona-maatregelen kunnen er maximaal vier personen tegelijk in het (kleine) Chabot Museum in Rotterdam. Daar is tot 29 november een tentoonstelling in het kader van Boijmans bij de Buren. De expositie omvat 21 werken van onder anderen James Ensor, Willem de Kooning en Kees van Dongen. Tijdslots van een half uur ÔprivŽtijdÕ met zulke grootheden zijn te reserveren via www.chabotmuseum.nl

 

Galerie Stam stopt

Eigenlijk zou galerie Stam in 2020 haar twintigjarig jubileum vieren. Daar zette corona acuut een streep door. Het kleine galerie-atelier met huiskamersfeer aan de Amsterdamse Prinsengracht is niet geschikt voor de maatregelen in de Ôanderhalve meter-samenlevingÕ. Daarnaast is de financi‘le toekomst onzeker. Daarom is de galerie voor hedendaags-realistische kunst per 1 juli gesloten. De initiatiefnemende kunstenaars blijven online actief.

Ook het Tassenmuseum (voorheen Hendrikje) in Amsterdam heeft tijdens de coronacrisis besloten de deuren te sluiten, omdat er te weinig financi‘le middelen waren.

 

Vitamine K

Het MOW Museum Westerwolde is na de lockdown op 10 juni heropend met de tentoonstelling Vitamine K. Het museum in Bellingwolde riep kunstenaars uit de Groningse regio op kunst te maken Ôwaar je van opknaptÕ. Er kwamen bijna vijftig inzendingen binnen. Vaak kleurrijk werk, positief en creatief; kunst vol levenslust. Enkele kunstenaars werken tijdens de expositie in het museum. T/m 18 oktober.

 

Coronatijd vastgelegd

Beeld en Geluid in Hilversum is gestart met het inzamelen van films, waarin het dagelijks leven is vastgelegd tijdens de intelligente lockdown, social distancing en de anderhalve meter-maatschappij. Iedereen kan videoÕs uploaden via de site Verhalen uit het hart. Een selectie wordt bewaard voor de toekomst. Ook zal een aantal films in het museum Beeld en Geluid vertoond worden. Het Amsterdam Museum plaatste een vergelijkbare oproep. Inmiddels zijn op de site coronaindestad.nl zoÕn vijfhonderd filmpjes, fotoÕs en teksten geplaatst.

 

Kunstkapjes

Het TextielMuseum in Tilburg biedt sinds 1 juni designmondkapjes aan van de kunstenaar Yamuna Forzani. De gebreide mondkapjes worden in het TextielLab van het museum geproduceerd. Met de opbrengst wordt zowel de ontwerper als het TextielMuseum ondersteund.

Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam brengt een special edition van een mondkapje uit, ontworpen door de Mexicaanse kunstenaar Carlos Amorales, die tot 7 juni in het museum exposeerde. Op het mondkapje staat een grote zwarte vlinder, verwijzend naar de installatie Black Cloud, die een publieksfavoriet was in de tentoonstelling. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft aan het begin van de coronacrisis juist de eigen voorraad gezichtsmaskers en chirurgische handschoenen gedoneerd aan ziekenhuizen, toen daar een tekort was.

 

Ontsnap onlineuit Fort Kijkduin

Fort Kijkduin kondigt aan tot in ieder geval 1 september dicht te blijven, vanwege de corona-crisis. Maar een virtueel bezoek is nu mogelijk via een online escape game. Samen met Escape Room Egmond is het spel Bevrijd de directeur van Fort Kijkduin ontwikkeld. Dit is gratis via internet te spelen. Het blijkt een schot in de roos: In de eerste week is de escape game al 7000 keer gespeeld, terwijl het museum normaliter zoÕn 700 bezoekers per week ontvangt. Zie www.bevrijdfortkijkduin.nl

 

Rijksakademie verlengt viering 150 jaar

De Rijksakademie in Amsterdam bestaat 150 jaar. Sinds begin dit jaar zijn er al tal van activiteiten en feestelijkheden. Vanwege corona wordt de viering verlengd tot 26 mei 2021 en wordt het programma in gewijzigde vorm voortgezet. Zo verschijnt in juli de uitgebreide stadsplattegrond Rijksakademie op de kaart, 150 jaar [beelden] in Amsterdam. Hierop staan 450 kunstwerken in de hoofdstad, van kunstenaars die aan de Rijksakademie verbonden waren. In het najaar volgt een jubileumtentoonstelling in het Amsterdam Museum.

 

Claudy Jongstra even atelier in Fries Museum

Textielkunstenares Claudy Jongstra werkt aan haar grootste installatie, van 250 m2. Toen ze onlangs een geschikte werkruimte zocht voor dit monumentale werk, sprong het Fries Museum te hulp: terwijl het museum vanwege corona toch tijdelijk gesloten was, kon Jongstra een aantal weken in de ontvangsthal van het museum terecht. JongstraÕs installatie is bestemd voor de solotentoonstelling, die De Lakenhal in Leiden komend najaar in de nieuwe expositievleugel wijdt aan de Kunstenaar van het Jaar 2019. Deze zomer begint Claudy Jongstra ook in het Rijksmuseum Twenthe aan een nieuw, experimenteel project, waarbij ze planten en kruiden uit de binnentuin gebruikt. (zie p. 59)

 

Kunst voor goede doel

Galerie ArtAndAdvice in het Belgische Hasselt-Stevoort schenkt tot eind augustus een percentage van de opbrengst van buitenbeelden aan Supportteam Rouwbegeleiding Corona, een groep van professionele rouwbegeleiders. Ook de SmithDavidson Gallery, met vestigingen in Amsterdam en Miami, heeft afgelopen maanden een deel van de opbrengst geschonken aan een goed doel: de Covid-19 Solidarity Respons Fund van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

 

Kleuren met MoMa

De Amerikaanse kunstenares Louise Lawler heeft tijdens de lockdown op de site van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York twaalf kleurplaten geplaatst, die gratis te downloaden zijn. Lawler maakt fotoÕs van kunst in musea en bij verzamelaars. Deze fotoÕs heeft ze door illustrator Jon Buller laten transformeren tot tekeningen, bedoeld voor zowel kinderen als volwassenen. Zie www.moma.org/magazine/articles/257

 

Drents Museum schuift Frida Kahlo naar 2021

Het Drents Museum in Assen heeft de tentoonstelling Viva la Frida! - life and art of Frida Kahlo verschoven van komend najaar naar het volgende najaar: van 10 oktober 2021 t/m 27 maart 2022. De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) staat momenteel flink in de belangstelling. In juni is de documentairefilm Frida Ð viva la vida in Nederland in premire gegaan. Op 6 juli Ð haar geboortedag Ð verschijnt de speelfilm Frida Kahlo Ð the icon, the artist. In het Cobra-museum staat voor mei 2021 ook al een grote Kahlo-tentoonstelling gepland.